BOSKOOP – Clematis Little Lemons is tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen uitgeroepen tot de Beste Nieuwigheid van 2019.
Volgens de KVBC, onder andere belast met het keuren van nieuwe plantenrassen, is Little Lemons een doorbraak in de veredeling van Clematis. De cultivar heeft een bijzondere, zeer compacte bossige groei en is niet klimmend. De plant is rijk bloeiend met zachtgele hangende klokvormige bloemen.

Clematis Little Lemons

Beste nieuwigheid 2019

Klokvormige bloemen

Clematis Little Lemons werd geselecteerd vanwege de buitengewone dwerghabitus, de lange bloeiperiode en de eindbloemen die zaadpluizen geven die een paar weken blijven zitten.
Deze Clematis maakt stelen van 20-30 cm lang, met soms een uitschieter tot 50 cm. Het blad is geveerd en groen gekleurd. De gele bloemen zijn knikkend, mooi klokvormig met een doorsnede van 2-3 cm en trekken bijen en hommels aan. Na de bloei verschijnen de glanzende zaadpluizen.
De plant bloeit vanaf half mei tot begin september. Snoei in maart tot op 10 cm boven de grond. Deze Clematis van de Tangutica Groep is winterhard tot -25 ºC.

 

Sterke punten

1- Mooie, gele, klokvormige bloemen.
2- Pluizige zaadhoofden na de bloei.
3- Dwerghabitus.
4- Zeer lange bloeiperiode.
5- Uitstekende potplant.

clematis little lemon

Gouden Medaille

Little Lemons is een product van Clematiskwekerij J. van Zoest uit Boskoop. De plant werd tijdens Plantarium 2019 ook al bekroond met een Gouden Medaille.

Little Lemons is toepasbaar in borders en potten, maar ook in hanging baskets.

Sortimentstuin

Traditiegetrouw krijgt de Beste Nieuwigheid een plekje op de Sortimentstuin Harry van de Laar in Boskoop. In een speciaal Plantarium-vak staan hier de Beste Nieuwigheden van afgelopen jaren geplant. Daarnaast kan worden bekeken hoe de plant qua sier- en gebruikswaarde presteert in de volle grond.

clematis little lemon

Lees ook dit artikel op GroenVandaag

Foto-credits: J. van Zoest, Clematiskwekerij