Gevulde plantenbakken – We zijn al aardig getrakteerd op mooie tuindagen dit voorjaar en dan moet het nog mei worden. Traditioneel is mei de maand waarin we onze bezigheden verleggen van binnen naar buiten. Naar de tuin, naar balkon en terras. De kans op nachtvorst is nu verwaarloosbaar. We gaan de plantenbakken en plantenpotten weer vullen met de meest vrolijke en zomerse bloeiers.

Gevulde plantenbakken

Evergreens

De trend om onze buitenruimte in te richten met accessoires van natuurlijke materialen zal meespelen, maar dat is niet de enige reden dat je de houten plantenbak buiten zo veel in de tuin en op balkon en terras aantreft. Houten bloemenbakken zijn de evergreens van het tuinmeubilair. Ze passen in elke tuin, harmoniëren met het groen en hebben een verfijnde en degelijke uitstraling.

Prachtige geraniums, en zo eenvoudig in onderhoud
Prachtige geraniums, en zo eenvoudig in onderhoud

pelargonium

Pelargonium – Geranium

Prachtig toch, die gevulde plantenbakken met eenjarige bloeiers zoals pelargonium en calla. Of vaste planten als hortensia, lavendel. En wat denk je van olijfbomen of taxus. Een boom in een bak, is dat deftig of niet!

TIP: Let op de grondsoort die je in de bloembakken gebruikt. Sommige vaste planten, struiken en bomen zijn wat kieskeurig.

olijfbomen

Ruimtelijk effect

De corona-pandemie heeft het extra onderstreept, een groene omgeving helpt om te ontspannen en zorgt dat je je batterij weer kunt opladen. Dat vertaalt zich ook naar balkon en terras. Onder meer door het creëren van groene zitjes en een beschut plekje waar je te midden van bloemen en planten heerlijk kunt relaxen. Dat kan ook heel goed op een klein oppervlakte. Combineer bloeiende soorten eens met geurgeranium of lavendel, want deze geuren hebben ook een ontspannende werking.

Plantenbakken

Speel een beetje met de hoogte van het groen. Grotere struiken bomen geven de tuin meer intimiteit en, hoe raar dat ook klinkt, meer ruimte. Gevulde plantenbakken zijn hier een uitkomst. Bovendien ben je niet gebonden aan een bepaalde plek.

TIP: Zorg wel dat overtollig water uit de bakken kan weglopen.

Er zijn ook plantenbakken op pootjes. Handig, want de bloembakken hebben dan minder last van opspattend water en je kan ze gemakkelijker beetpakken en verplaatsen, wil je je tuin, balkon of terras weer net even anders wil inrichten.