investeren in zonnepanelen – Investeren in zonnepanelen is investeren in de toekomst. Met het opwekken van je eigen duurzame energie ontzie je de planeet en bespaar je op je woonkosten.

Investeren in zonnepanelen

In een tijd van torenhoge energieprijzen is het verstandig om over te stappen op zonne-energie. En koop je nu zonnepanelen, dan profiteer nog van enkele financiële voordelen, zoals een gunstige duurzaamheidslening tegen een lage rente en 21% btw-teruggave over de gehele aanschaf en installatie. Zonnepanelen kopen bij de duurzame jongens betekent ook nog eens een duurzaamheidsplan op maat, zodat je precies kunt zien wat je kosten en je meeropbrengsten zijn.

Financien

De overheid doet er alles aan om haar burgers mee te nemen op het pad van energietransitie. Zo wordt onder andere het gebruik van zonnepanelen gestimuleerd met aantrekkelijke financiële voordelen. Vraag daarnaar bij je gemeente voordat je over gaat tot aanschaf. En kijk ook eens op energiesubsidiewijzer.nl, een site van de Rijksoverheid, om te zien voor welke tegemoetkomingen je in aanmerking komt.

De Energiebespaarlening is een regeling, waarbij huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, isolatieglas en zonnepanelen.

Wist je dat er ook tegemoetkomingen zijn voor een geveltuin, het afkoppelen van het riool van een regenpijp, een groen dak en het verwijderen van tegels uit de tuin.

Installatie

Het installeren van zonnepanelen kan in de meeste gevallen in 1 dag gebeuren. Van aansluiting en montage tot oplevering en uitleg. Voorafgaand aan de installatie is er natuurlijk overleg en inspectie geweest. Is het dak geschikt, dan kunnen de zonnepanelen geplaatst worden. Maar hoeveel? Dat laatste is wel belangrijk, want je wil weten hoeveel panelen je nodig hebt om te voorzien in je eigen energie. Die rekensom kan je vooraf zelf maken en door de leverancier laten bevestigen of corrigeren.

Rekensom

Het vermogen van een paneel wordt uitgedrukt in (kilo)Wattpiek (kWp). In Nederland mag je als vuistregel nemen dat 1 Wattpiek jaarlijks 0,9 elektrische kWh’s opwekt. Om te bepalen welke panelen voor jou het meest geschikt zijn, moet je dus kijken naar de prijs per Wattpiek. Gemiddeld ligt het vermogen van een zonnepaneel tussen de 275 en 325 Wp. Een paneel van 325 Wp levert dus ieder jaar 292 kWh. Verbruik jij 3.000 kWh per jaar? Dan heb je 10 panelen nodig om te voorzien in je eigen elektriciteit.

Je kunt de prijs per Wattpiek berekenen door de kosten van de zonnepanelen-installatie te delen door het totaal aantal Wattpiek. Stel bovengenoemde installatie, met 10 panelen van 325 Wp, zou €4.000 kosten, dan is de prijs per Wattpiek 4.000 / 3.250 = € 1,23. Bij het beoordelen van offertes is deze berekening van belang.

Door te investeren in zonnepanelen doe je mee om duurzaam te zijn.

Betrouwbaar

Er is wat wildgroei onder de aanbieders van zonnepanelen. Maak altijd gebruik van een gecertificeerde installateur van zonnepanelen systemen, en eentje die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds Zonne-Energie. Zo ben je verzekert van een betrouwbare keuze en weet je dat je woning op een professionele manier wordt verduurzaamd.

Ben je agrarisch grondeigenaar? Lees dan dit artikel over zonneparken: Duurzame zet: zonnepanelen op agrarische grond.

fotocredits:
-introfoto, Pixabay, op Pexels.
-foto 2, Lukas, op Pexels.