HILVERSUM – Monstera. Met zijn grote, ronde bladeren maakt deze plant een statement in je huis. Zeker als hij luchtwortels heeft. De gaten geven het een extra stylish boost. Hij is niet voor niets een bron van inspiratie in de mode- en kunstwereld. Daarnaast is deze flinke jongen perfect als decoratieve roomdivider en levende luchtzuiveringsinstallatie, voor diegenen die wat frisse lucht en privacy kunnen gebruiken. Heb je geen groene vingers? Dan is de Monstera je nieuwe beste vriend!

Monstera

 

robs grote tuinverbouwing

Kleuren en vormen
Grote, groene bladeren met gaten… het kan niet missen. Toch heb je verschillende soorten. Zo is er naast de groene bijvoorbeeld ook een witbonte variant en een klimplant met kleinere bladeren met grote gaten. De bladeren van een jonge plant zijn hartvormig. Met voldoende licht en vocht groeien de bladeren en ontstaan diepe insnijdingen. Volwassen bladeren kunnen een doorsnee van wel een meter hebben.

 

Symboliek
Er wordt gezegd dat de Monstera deliciosa symbool staat voor verstikking. Door de snel groeiende wijnstok met bladeren en lange luchtwortels. Daarom houden we liever vast aan de Chinese symboliek. Daar is de Monstera een symbool van een lang leven en de verering van ouderen en gerespecteerde mensen. Kijk, daar word je toch een stuk vrolijker, en hebberiger, van.

Herkomst
De Monstera behoort tot de familie van de aronskelkachtigen. Het zijn lianen uit Panama en zuidelijk Mexico. De planten klimmen hier tot wel 20 meter hoog de bomen in. Ook zetten ze zich met hun vlezige luchtwortels vast aan boomstammen, rotsen of op de grond in de wouden van Zuidoost-Azië.

De meest bekende soort is de Monstera deliciosa. Deliciosa verwijst naar de heerlijke 20 cm lange vruchten die vroeger in Midden-Amerika werden geteeld. De smaak heeft iets weg van banaan in combinatie met ananas. Thuis zul je helaas niet snel een Monstera-fruitmand vinden.

Meer weten over deze fascinerende woonplant, kijk dan straks naar Robs Grote Tuinverbouwing. Aan de hand van de plant spreekt Ivo over maskers en jezelf blijven. Of lees de column van Tuinman Ivo op Plantplezier.

Robs grote Tuinverbouwing
Tuinman Ivo

Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

 

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.

Hier onder de volledige lijst van planten die in de uitzending van 18 maart zijn gebruikt.

Tuinplanten
Skimmia japonica
Hyacinten Purple Sensation
Leucothoe ’Bruning Love’
Sarcococca ’Winter Gem’
Hamamelis, Toverhazelaar
Daphniphyllum
Pieris japonica
Delosperma
Campanula
Hydrangea ’Pink Annabelle’
Cornus florida
Magnolia ‘Black Tulip’
Exochorda, Parelstruik
Primula
Kamerplanten
Monstera ‘Monkey Mask’
Dracaena marginata.
Cissus Ellen Danica
Beaucarnea
Bol op pot
Scilla Caribbean Jewel
Tulipa Flair
Sonatini, Amaryllis
Narcis JetFire
Kievitseitje
Narcissus

Met dank aan www.mooiwatplantendoen.nl