HILVERSUM – De Hawaii-palm (Brighamia insignis) is een heel bijzondere en decoratieve kamerplant. Nieuwe bladeren worden op de kop gemaakt, terwijl oudere aan de onderkant worden afgestoten.

Hawaii-palm

De kamerplant heeft een apart uiterlijk: de dikkige stam wordt gevormd door lichtgroene blaadjes en de kleine gele bloemen bloeien in oktober en november.

De plant komt alleen in een bepaald gebied voor en behoort tot een van de bedreigde plantensoorten. In het natuurlijke, Hawaiiaanse groeigebied is de palm nog maar zeer schaars, waardoor een reddingsplan is opgezet. De Hawaii-palm is echter goed in cultuur te houden door professionele kwekers, worden niet uit de natuur gehaald maar zelf opgekweekt.

Hawaii-palm (Brighamia insignis) kamerplant.

Hawaii-palm (Brighamia insignis) kamerplant.

Standplaats en verzorging
-lichte plaats nodig, zonder direct zonlicht
-kamertemperatuur
-aarde moet goed doorlaatbaar zijn
-ruim water worden gegeven, totdat de aarde geen water meer opneemt

De stam van de plant slaat het water op, waardoor de aarde tot de volgende gietbeurt mag uitdrogen. Het bijzondere van de palm is de rustperiode in de zomer en de groei in de winter. Zet de palm daarom in de winter op een lichte plek. In de zomer kan de plant ook in de halfschaduw staan.

Robs Grote Tuinverbouwing
Morgenmiddag in Robs Grote Tuinverbouwing meer over de Hawaii-palm. En over de geschiktheid van deze exotische plant als moederdaggeschenk. Meer over de palm ook in de column van Tuinman Ivo op Plantplezier.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6

Ga naar Plantplezier voor de volledige lijst van planten die in de uitzending van 5 mei zijn gebruikt.