HILVERSUM –  Hoofdpijn of droge huid? Dan kan het zomaar zo zijn dat je niet naar de apotheek moet, maar naar het tuincentrum. Voor een nestvaren of krulvaren bijvoorbeeld. De krulvaren (Nephrolepis) zuivert namelijk de lucht en zorgt voor een perfecte luchtvochtigheid.
 

Nestvaren

De Phlebodium en Asplenium werken ook hard aan een schone lucht voor je. Varens komen oorspronkelijk uit (sub)tropische streken en voelen zich daardoor thuis in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid.

Kleuren en vormen
Bij de krulvaren is het blad in het begin opgerold, bij het uitrollen komt een prachtige veer van felgroene blaadjes tevoorschijn. Jij hoeft alleen te zorgen dat deze weelderige veertjes genoeg ruimte krijgen.
Bij de meeste soorten (bijv. Nephrolepis- of Adiantumsoorten) zijn de bladeren diep ingesneden, maar er zijn ook varianten waarbij de bladeren helemaal gesloten zijn (bijvoorbeeld bij de Asplenium). De bladeren van de varen ontspringen uit een horizontaal stuk stengel onder de grond (wortelstok) en tonen zich in fel- tot donkergroen en van brons tot rood.

nestvaren

nestvaren

Weetjes

De Maori gebruikten zilvervarens om in het donker de weg te vinden. De onderkant van de bladeren is namelijk zilverachtig waardoor het licht van de maan en sterren wordt weerkaatst. De bladeren lijken licht te geven en schenen zo een beetje bij op de route. Deze zilvervaren komt samen met vele andere soorten heel veel voor in Nieuw-Zeeland en is daarom het nationale symbool van dat land geworden.

Ook historisch gezien is de varen bijzonder. Van waterplant veranderde hij in de prehistorie in een landplant. Net als alle andere sporenplanten. Ze zijn zo oud dat ze in fossielen van 400 miljoen jaar oud te vinden zijn. In die tijd kon de groene luchtverfrisser wel 15 meter hoog worden!

Zie voor meer informatie op www.mooiwatplantendoen.nl

Robs Grote Tuinverbouwing
Vanmiddag in Robs Grote Tuinverbouwing meer over de nestvaren. En wat de relatie is van een nestvaren en een broedende watervogel… daarover lees je meer in de column van Tuinman Ivo op Plantplezier.

nestvaren

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.

Ga naar Plantplezier voor de volledige lijst van planten die in de uitzending van 22 april zijn gebruikt.