HILVERSUM – De Japanse esdoorn is een zeer decoratieve heester met schitterend, donkerrood blad en prachtige kleuren in voorjaar, zomer en herfst. Een genot om naar te kijken. De sierheester is gemakkelijk in onderhoud.
 

Japanse esdoorn

Sommige varianten, zoals de ’Atropurpureum’, die populair is in ons land, groeien langzaam, zodat ze ook geschikt zijn voor de kleinere tuin. Als grote bomen zijn esdoorns inheems in Europa en Noord-Amerika, als groeiende heesters of kleine bomen zijn ze afkomstig uit Japan en Korea.

Planttip
Maak de kluit van Acer palmatum ‘Atropurpureum’ goed vochtig. Graaf een ruim plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het gat met aarde en druk die stevig aan. Geef direct water.
 De plant groeit goed in vrij vochtige, zure grond die veel humus bevat. Kleigrond is minder geschikt. Geef de struik een plekje halfschaduw.

robs grote tuinverbouwing

 

Japanse esdoorns met fijn blad blijven laag en breed. Soorten met grof blad worden in de regel hoger en smaller.

 

Robs Grote Tuinverbouwing
Vanmiddag in Robs Grote Tuinverbouwing meer over de Japanse esdoorn. En over de rol van deze sierheester in de Japanse cultuur… daarover lees je meer in de column van Tuinman Ivo op Plantplezier.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6

Ga naar Plantplezier voor de volledige lijst van planten die in de uitzending van 29 april zijn gebruikt.