Dichelostemma Sultan of Swing – Echt een zomerproduct, de dichelostemma. Dit fragiele en ondergewaardeerde bloemetje komt uit de aspergefamilie. De meeste soorten komen voor in het westen van Noord-Amerika, voornamelijk in Californië. Omdat de stelen geen blad hebben en de bloemen boven aan de steel als vuurwerk uit elkaar te lijken spatten, wordt deze bloem ook wel ‘vuurwerkbloem’ genoemd. De eigenlijk betekenis is een samengestelde: Dichelos betekent twee-wiggig en Stemma, kroon.

Dichelostemma Sultan of Swing

Door Florapodium
Aalsmeer

Dichelostemma Sultan of Swing

Vuurwerkbloem

Dit jaar heeft kwekerij P.N. Van der Meer een bijzonder nieuw soort in productie: de ‘Sultan of Swing’. De kleur roze van de Sultan of Swing is veel intenser dan de bekende dichelostemma.

 Dichelostemma kan uitstekend gebruikt worden in een veldboeket, als arrangement en subtiel in bruidswerk. Omdat de bloem stevige stelen heeft, kunnen ze ook goed verwerkt worden in een bloemstuk.
Sultan of Swing

Verzorging

Als dichelostemma in een vaas met water staat, kun je het beste om de 2 tot 3 dagen het water verversen en de stelen even opnieuw aansnijden. Hierdoor kan de bloem weer goed water opnemen. Gebruik in het water ook een beetje snijbloemenvoedsel voor een nog langer vaasleven.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Myosotis Blue Star, in de schijnwerpers

De kweker en zijn product

Dichelostemma Sultan of Swing

Dichelostemma-kweker Hen van der Meer.

Hen van der Meer, van kwekerij P.N. van der Meer BV, teelt Dichelostemma’s op kleine schaal.
 De dichelostemma is een bolgewas dat bij Van der Meer zowel binnen als buiten geteeld wordt. Bij de teelt in de kas kan het soms gebeuren dat de bloemen overdag wat slap gaan hangen.
Dit komt vooral voor als het warm is en het water sneller uit de stelen verdampt dan de bloem kan opnemen. ’s Avonds als de temperatuur zakt, trekt dit weer bij.
In de buitenteelt, met meer licht en voedingsstoffen, krijgt de plant meer kracht. De plant heeft da ook steviger en dikkere stelen.

Sultan of Swing

Teeltwijze

De bollen van de dichelostemma worden in de volle grond geplant. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van netten, zodat de bollen makkelijker te planten en te rooien zijn. Als de dichelostemma rijp genoeg is en gesneden kan worden, blijven de bloemen eerst nog een tijdje op water staan. Hierdoor kunnen de bloemen zich vol zuigen met water, waardoor ze steviger worden.
Vervolgens gaan de bloemen naar een machine die de stelen per tien bost en afsnijdt, waarna ze per vijftig in een hoes worden gedaan en verkocht kunnen worden.

Zie ook het fotoalbum op GroenVandaag Facebook.

Zie voor meer bijzondere bloemen in de schijnwerpers, de columns op GroenVandaag.