Natuurwerkdag 2023 – Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november zijn in het hele land natuurklussen te doen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel. Iedereen kan de handen uit de mouwen steken om bij te dragen aan een groene leefomgeving, door bijvoorbeeld te helpen met wilgen knotten, bomen en bollen planten, poelen schoonmaken, snoeien of insectenhotels te bouwen.
Ook dit jaar verwacht de organisatie ruim 15.000 deelnemers die meedoen aan meer dan 500 verschillende natuurklussen in het hele land. De Natuurwerkdag valt dit jaar in de Nationale Klimaatweek en biedt een kans om zorgen over het klimaat om te zetten in actie.

Natuurwerkdag 2023

Samen voor een groene leefomgeving

De organisatie van de Natuurwerkdag onderstreept het belang van de inzet en samenwerking van vrijwilligers voor de natuur en het landschap. “Het thema van de Natuurwerkdag dit jaar is samen. Alleen samen vergroten we onze positieve impact en krijgen we de natuurklussen gedaan”, aldus Sascha van Breukelen van LandschappenNL. “De Natuurwerkdag is een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten en samen met anderen iets te doen voor natuur bij jou in de buurt. Iedereen is welkom om mee te doen, je hebt geen ervaring nodig om te komen klussen op de Natuurwerkdag. Kom samen met je vrienden, buren, familie of sportteam en help een handje mee.”

Biodiversiteit en klimaat

De klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt om hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang in tijdens van extreme regenval. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene en gezonde leefomgeving.

natuurvrijwilligers in de klimaatweek

Doe mee op 3 en 4 november

Wil je ook iets doen voor natuur en klimaat en samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan om zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Zoek op www.natuurwerkdag.nl een natuurklus bij jou in de buurt en meld je aan.

Voor meer informatie

www.natuurwerkdag.nl

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL.
De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

Zorg en liefde voor de natuur bijbrengen begint al vanaf hele jonge leeftijd. Steeds meer scholen en bedrijven besteden dan ook toenemend aandacht aan natuuredecatie. Dat is natuurlijk een schone zaak.