Sneeuwklokje – Het gewone sneeuwklokje – Galanthus nivalis – behoort tot een van de vroegste bloeiers. Als het overgrote deel van de natuur nog in rust is, laten sneeuwklokjes al hun mooie witte bloemen zien. Soms, als we een zachte winter hebben, gebeurt dit al heel vroeg in het jaar.
Sneeuwklokje
Omdat het een van de eerste bloeiers is, wordt het sneeuwklokje ook wel gezien als een aankondiger van de lente. Een blij stemmende boodschap die het bolletje bijzonder sympathiek maakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het bezoeken van tuinen en bossen waar de eerste klokjes opduiken een populaire bezigheid is.
Tuinenstichting
Er lijkt zelfs sprake van een Galanthus-cultus. In februari en maart worden in het hele land particuliere tuinen en parken speciaal opengesteld om het publiek te laten genieten van de sneeuwklokjes. De openstelling is een initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting.
De open tuinen en parken variëren van klein tot groot. In sommige ziet het onder de bomen wit van de sneeuwklokjes, in andere zijn veel bijzondere soorten te zien. Op de website van de Tuinenstichting is te lezen welke parken en tuinen meedoen aan dit spectaculaire schouwspel.
Galanthus nivalis Flore Plenus
We kennen allemaal het enkelbloemige klokje, maar er zijn ook dubbelbloemige, bijvoorbeeld Galanthus nivalis Flore Plenus. In het wild pakken ze meteen je blik. Dubbelbloemige kun je als bolletjes kopen op het tuincentrum of op internet. Let op, de in Holland geteelde bloeien zeker na het eerste jaar uitbundiger en worden voller.
Als je de witte bloemetjes ziet, is het natuurlijk te laat om ze te planten. Planten doe je in de periode van augustus tot eind november. Met een beetje geluk, zie je de eerste klokjes al in januari al staan schitteren. Je kan ze overal planten. In het gras, borders, en in potten en kuipen op terras en balkon. Een combinatie met crocussen en vroege narcissen is prachtig.
Fotocredit, introfoto, rgb stock, lusi, Sanja Gjenero
Meer over deze winterbloeier
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: