Nederlandse Vanille – Koppert Cress lanceert begin dit jaar een exclusief assortiment aan Nederlandse premium kwaliteit Planifolia-vanille; een orchideeënsoort die pas na drie jaar peulen geeft.

Nederlandse Vanille

Chefs en patissiers gebruiken het liefst vanille vanwege dé perfecte smaak. Een smaak die goed combineert met vele andere ingrediënten. Met het nieuwe assortiment van Planifolia Green, -Black en -Red ontstaan er talloze nieuwe mogelijkheden en is een verrijking van het Koppert Cress gamma.

nederlandse vanille

Planifolia Green

Groene vanille peulen; vers van de plant. Professionals kunnen zelf experimenteren met ‘curen’ (drogen en behandelen) om naar wens aroma’s toe te voegen. Een unieke kans om met verse groene peulen aan de slag te gaan, om met eigen fermentatie een smaaktwist aan de vanille te geven. Dit leidt tot ongekend veel mogelijkheden. Denk aan combinaties met rozenblaadjes, pistacheschillen, rijst, rook of een hele hete saus.

vanille zwart

Planifolia Black

De herkenbare donkerbruine, bijna zwarte, peulen worden met de hand geplukt en onder optimale omstandigheden gecureerd. Een volle, intense en betoverende romantiek tussen bloemen en kruiden met specifieke tonen van leer, noten, aards en hout. Direct te gebruiken.

vanille rood

Planifolia Red

‘Vine riped’ (rijping aan de plant) vanille; zoals de natuur het bedoeld heeft. Doordat de peul langer met de plant verbonden is, krijgt deze een nog mooier smaakprofiel, wat vanuit culinair oogpunt talloze nieuwe mogelijkheden biedt met specifieke tonen van bloemen, frisheid, rood fruit en butterscotch.

Hidde de Brabander (Meester Patissier en SVH Meesterijsbereider)

“Het jasje waar vanille in zit is normaliter wat doffig – het is natuurlijk zo dat je aan de buitenkant niet veel hebt – maar pas wanneer je de peul open snijdt kom je wat moois tegen. Sommige producenten injecteren hun vanillepeulen met een stof, waardoor de stok dikker lijkt. Net als het plofkip principe. Dan valt de inhoud extreem tegen. Je krijgt bij de Koppert Cress vanille wel wat je ziet. Een mooie, volle, dikke stok met veel inhoud, veel aroma en een hoog glucovanilline gehalte. Zeker de aan de plant gerijpte vanille, de rode, dat is echt out of this world.”

rob baan koppert cress

Rob Baan, eigenaar Koppert Cress

“Vanilleteelten buiten, denk aan Madagascar, hebben een grotere kans beschadigd te raken door slechte weersomstandigheden zoals tyfoons. Diefstal is ook een probleem: de peulen worden regelmatig gestolen vanwege de hoge waarde. De peulen worden om deze redenen onrijp geplukt wat resulteert in de dunne ingedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt. Dat wilden we beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuur omstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit.”

Koppert Cress

smaak

Beschikbaarheid

Planifolia Red – en Planifolia Black Vanille worden eenmalig per jaar geoogst en is door de bewaartermijn jaarrond beschikbaar. Planifolia Green Vanille is een seizoensproduct en zal 3 tot 4 maanden (eerste kwartaal van elk jaar) per jaar beschikbaar zijn. Bewaren op kamertemperatuur in een donkere ruimte.

Verkrijgbaarheid

In week 2 (week van 10 januari 2022) kunnen de Koppert Cress Vanille varianten pre-order besteld worden. De verwachting op dit moment is dat de eerste leveringen een maand later zullen zijn.

Lees ook dit artikel over Koppert Cress: smaakvolle witte groente

Koppert Cress is voortdurend op zoek naar natuurlijke, innovatieve ingrediënten, die chefs kunnen gebruiken om de smaak, geur en presentatie van hun gerechten te intensiveren. Producten die voldoen aan de steeds strengere eisen van restaurants wereldwijd. Het assortiment bestaat uit vers gekiemde plantjes (cressen) en andere eetbare bloemen en bladeren (specialties) verzameld van 100% natuurlijke, aromatische planten.

Meer over Koppert Cress

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

en nog meer over de cressen van Koppert