Tulpenrecord – Tulpenteler Gerard de Wit uit Bovenkarspel komt handen tekort. Ook zijn collega-tulpentelers hebben het drukker dan ooit. Uit recente gegevens van de branchevereniging KAVB blijkt dat dit jaar de tulpenproductie in Nederland voor het eerst de grens van 2 miljard doorbreekt. Een record.

Tulpenrecord

Fotocredits introfoto: VidiPhoto / Gert Janssen

Tulpenrecord

Nieuw record: 2 miljard tulpen    Nieuw record: 2 miljard tulpen

Vorig jaar kwam de productie uit op 1,9 miljard snijtulpen met een exportwaarde van 250 miljoen euro. Daar bovenop komen nog de tulpenbollen die worden verkocht voor gebruik in tuinen en parken. De Nederlandse tulpen vinden wereldwijd hun weg naar bloemisten, supermarkten en speciaalzaken. Tulpen zijn de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen door de toegenomen kwaliteit, uniformiteit, het verruimde assortiment en het duurzame karakter.

Geteeld op water

Tulpen worden tegenwoordig in plaats van in potgrond voornamelijk geteeld op water zonder gebruik van chemische middelen. Ook het energiegebruik bij de productie is vergeleken met andere bloemen zeer laag en neemt nog ieder jaar af. Tulpenbedrijf Germaco van Gerard de Wit is één van de grootste van Nederland en werkt met een geheel gesloten waterhuishouding. Het bedrijf loopt daarmee voorop in de Nederlandse tuinbouw.

Nationale Tulpendag

Zaterdag 21 januari is het Nationale Tulpendag, de dag waarop de start van een nieuw tulpenseizoen wordt gevierd. Op de Dam in Amsterdam leggen tulpenkwekers een reusachtige pluktuin aan met meer dan 200.000 tulpen. Vanaf 13.00 uur mag het publiek gratis een bos tulpen plukken.

hollandse tulpen

Foto: TPN

Tulpen met bol

De bol heeft alle energie gegeven om de (snij)tulp te laten stralen, daarom zal de bol niet opnieuw bloeien. Wat doe je dan met de bol? Laat de bol aan de tulpen vastzitten en zet ze in een vaas met een klein laagje water. Of snijd de tulpenbol (schuin) van de steel af en zet de tulpen in een vaas met voldoende schoon water.