openbaar groen – Een mooie rotonde is een visitekaartje voor de gemeente. Rozen zijn zeer geschikt voor rotondes. Ze zorgen maandenlang voor kleur, vangen fijnstof af en verhogen de biodiversiteit. Bovendien doorstaan rozen droogteperiodes als de beste en zijn veel variëteiten (strooi)zouttolerant. Dat geldt natuurlijk ook als je rozen in je tuin zet.

Openbaar groen

openbaar groen mooier met rozen

Luchtkwaliteit

Een rotondebeplanting moet droogtetolerant, windbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn. Veel heesterrozen en rugosa-hybriden voldoen aan deze criteria. Daarnaast kan de beplanting, afhankelijk van de randafwerking van de rotonde en de afstand tot de rijweg, in contact komen met strooizout. Gelukkig zijn veel rozenvariëteiten zouttolerant. Verder is de bloeiperiode lang: vanaf half mei tot in oktober. Rozenveredelaars selecteren onder meer op zelfschonend; uitgebloeide bloemen vallen vanzelf af. Daarnaast kunnen rozen een vak in één seizoen dichtgroeien en is het blad in staat fijnstof, stikstofoxiden (NOx) en ozon (O3) weg te vangen. Zo verbeteren ze de luchtkwaliteit.

Machinaal te snoeien

Van Rosa rugosa hybriden zijn vooral de lagere variëteiten geschikt voor rotondes. In het najaar hebben de bottels en de goudgele bladkleur sierwaarde. Ze zijn goed machinaal te snoeien met een maaibalk of klepelmaaier; afhankelijk van het gewenste beeld jaarlijks tot één keer per vijf jaar. Heesterrozen hebben meestal kleiner blad en veel bloemen. Op eigen wortel zijn ze machinaal te snoeien, hierbij is het advies 1 keer per 3 tot 4 jaar.

LEESTIP: Lees ook dit artikel over rozen: Nu rozen planten en in de zomer genieten

Wil je ook rozen in de tuin?

4 Tips

  1. Beplant voor een mooi beeld in dezelfde stijl.
  2. Het aantal rozen per m² is gemiddeld 3 tot 5 stuks, afhankelijk van het ras.
  3. Rassen met niet volledig gevulde bloemen zijn aantrekkelijk voor insecten.
  4. Rozen zijn gemakkelijk te combineren met andere heesters, bloembollen of vaste planten.

Op www.roses4gardens.nl vind je meer informatie over rozen.

Foto-credits: iVerde / Roses4gardens