HONSELERSDIJK – Wat als je één bloem zou mogen kronen tot koningin van de zomerbloemen? Dan kies je toch zeker de majestueuze zonnebloem! In de natuur draait de bloem overdag mee met de zon. Ze wilt geen straaltje missen… ’s Nachts keert de bloemknop terug naar het oosten, wachtende op haar geliefde zon. Heliotropisme noemen we dit fenomeen.Zonnebloem

Kleuren en vormen
De zonnebloem kennen we vooral als de gele schoonheid, maar er zijn ook oranje, bruine, crèmekleurige en donkerrode versies. Ook wat betreft vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. Welke verschijningsvorm je ook kiest, de zonnebloem staat garant voor een flinke portie zomergevoel.

 

zonnebloem, helianthus

Symboliek
De bloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien. Deze vrolijke bloem kent dus een zeer romantische maar dramatische lovestory…

 

zonnebloem, helianthus

zonnebloem, helianthus

 

 

 

Herkomst
De bloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Indianen aten daar de pitten uit de bloem, samen met bonen, mais en pompoenen. Vandaag de dag smullen mens en dier nog steeds van zonnebloempitten. De officiële naam is Helianthus. Een samenvoeging van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem).

Bloemenbureau Holland besteedt in deze periode extra aandacht aan de zonnebloem. De bloem zullen we deze zomer nog op aparte manieren tegenkomen in de media.Nog meer zomergevoel?

Lees dan ook deze berichten op GroenVandaag