Onderbroeken challenge – Op verschillende plekken in de Duin- en Bollenstreek werden op donderdag 12 oktober 100% katoenen onderbroeken ingegraven om het bodemleven en de bodemkwaliteit te meten tijdens de Onderbroeken Challenge. De aftrap was op basisschool de Avonturier in Voorhout. Na twee maanden worden de onderbroeken weer opgegraven en de resultaten bekeken: hoe meer er is ‘gegeten’ daar beneden, hoe beter.

Onderbroeken challenge

Onderbroeken Challenge bij basisschool

Aftrap Onderbroeken Challenge bij basisschool De Avonturier. Leerlingen graven de eerste onderbroek in.

Bodemleven en bodemkwaliteit

Met deze Onderbroeken Challenge kunnen de deelnemers eenvoudig zien hoe het gesteld is met het bodemleven en de bodemkwaliteit. Hoe minder er van de onderbroek over is, des te beter. Dit betekent dat de bodem gezond is en veel levensvormen (diertjes en schimmels bijvoorbeeld) en natuurlijke materialen (plantenresten etc.) bevat. De 100% katoenen onderbroeken worden voor acht weken ingegraven. Deelnemers kregen een speciale flyer met ingraaf- en opgraafinstructies. Bij het opgraven op 12 december zie je meteen het resultaat.

Duin- en Bollenstreek

Op verschillende plekken in de Duin- en Bollenstreek zijn de onderbroeken ingegraven. Van snijbloemenpercelen tot voor- en achtertuinen, de moestuin van basisschool de Avonturier, maar ook langs de route van de Duin en Bollen Vierdaagse en in het demoveld van de Bollenjongens.

Zie ook een eerder bericht over onderbroeken en bodemleven op GroenVandaag.

En dit artikel: Wetenschap vraagt aandacht voor bodemleven.

GreenportLIVE

De Onderbroeken Challenge vloeit voort uit onderzoek over bodemleven, bodemkwaliteit, circulariteit en biodiversiteit in de Duin- en Bollenstreek waarbij Greenport Duin- en Bollenstreek betrokken is. Dit is gepresenteerd op donderdag 1 juni 2023 in het ECC in Leiden. Toen is een aantal deelnemers de Onderbroeken Challenge aangegaan om aandacht te vragen voor een gezonde bodem. Meer informatie hierover is de te vinden op de website van Greenport Duin- en Bollenstreek.

En dan zijn er nog wat andere praktisch zaken waar je op kan letten bij tuinonderhoud.

Fotocredits introfoto: Daniel Hajdacki op Unsplash.