Onze serre. Dat niet elke crisis hetzelfde is bewijzen de tuincentra. Tijdens de financiële crisis van 2008 zaten de tuincentra in zeer zwaar weer. De klanten bleven massaal weg, de omzet kelderde en veel ondernemers sloten definitief de deuren van hun winkel.

Er was een groep ondernemers die een sprong naar voren waagde, naar kleinschaligheid maar dan wel in het luxe segment Buitenleven was niet langer een woord maar werd een soort winkelformule. Jacuzzi’s, buitenkeukens, terraskachels, stijlvolle overkappingen, designmeubels, luxe verlichting en serres deden hun intrede. Het bleek een gouden greep.

Onze serre

onze_serre

Buiten of binnenruimte

Vooral de serres. Die werden ingericht met meubels die binnen niet zouden misstaan. Zelf de televisie kreeg er een tijdelijke plek. En om de ruimte te verwarmen straalkachels aan het plafond en tapijttegels op de vloer. Was onze serre nu een buiten of toch binnenruimte?
Een comfortabele seizoenskamer, zou je kunnen zeggen, eentje die het beste van twee werelden combineert.

lantana

Orangerie

De volgende stap is er inmiddels ook. Als de maanden kouder worden kan de serre benut worden als oranjerie. De ideale plaats om je kostbare en vorstgevoelige mediterrane groen naar binnen te halen.

brugmansia

Niet-winterhard

Met een serre heb je eigenlijk je eigen botanische tuin. Een lichte en koele waar vooral geschikt voor kuipplanten die nachtvorst niet kunnen verdragen, zoals agapanthus, bougainvillea, datura (brugsmansia), fuchsia, lantana en tibouchina zijn soorten die de eerste nachtvorst niet overleven.

Weetjes

-Planten in potten zijn gevoeliger voor nachtvorst dan planten in de volle grond.
-Haal je de oleander naar binnen, vergeet dan niet in de winterperiode regelmatig water te geven. Water waterbehoefte betreft is de oleander wat meer eisend dan collega kuipplanten.

mediterraan_groen

Grootste natuurgebied

In deze coronacrisis zijn het juist de tuincentra die het geweldig doen. De tuin is herontdekt, omdat de mensen zoveel thuis zijn. Vooral het groen, de planten, de struiken en de bomen staan in de belangstelling.
Laten we hopen dat een groenere tuin een van de positieve erfenissen van corona is. Alle tuinen in ons land bij elkaar genomen en je hebt het grootste natuurgebied van Nederland.

 

 

Foto-credits
-serres, Nieuwenhuis Buitenleven
-lantana, By Franz Xaver – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10101792
-brugmansia, By janeyhenning – originally posted to Flickr as Willy Wonka flowers, no?, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10825486