Winterbarbecue. Toen we dat woord voor het eerst hoorden, hebben we erom gelachen… winterbarbecue. Als er iets geen enkele associatie had met de winter dan was het wel barbecueën. Barbecueën hoorde bij de zomer; in je korte broek op je slippertjes. Schaatsen, dat doe je in de winter.
Maar het is anders gelopen. ’s Zomers schaatsen we nu op wieltjes over asfalt en in de winter staan we, jawel, te barbecueën.

winterbarbecue

Winterbarbecue

Wie dat niet gelooft moet eens kijken welke BBQ aanbiedingen er zijn. Natuurlijk doen de supermarkten mee met heerlijke winterrecepten voor op de BBQ. En dat hoeft niet altijd vlees te zijn. Italiaanse pizzabroodjes met ham en oregano is ook heel lekker.

nieuwjaarsmuts

Nieuwjaarstraditie

Winterbarbecueën is inmiddels zo gewoon geworden dat het zou kunnen uitgroeien tot nieuwerwetse traditie. Te vergelijken met de nieuwjaarsduik. Alleen hoef je voor een winterbarbecue je tuin niet uit.

In ons land werd de eerste nieuwjaarsduik georganiseerd door Ok van Batenburg. Zandvoort had de primeur. Scheveningen volgende 5 jaar later. De nieuwjaarsduik is inmiddels een evenement waaraan landelijke media aandacht besteden. Op de journalen zien we elke 1 januari duizenden unox-ijsmutsen de golven in hollen.

nieuwjaar

Nieuwjaarsmuts

De winterbarbecue zou een sympathiek alternatief kunnen zijn voor het nutteloze vuurwerk. Toasten op het nieuwe jaar met een glaasje glühwein of een mok warme chocomel en je buren trakteren op een gekruid kippevleugeltje of een gemarineerd kalkoenlapje met een kloddertje cranberrycompote. Voor mijn part allemaal een nieuwjaarsmuts op met de cijfers van het nieuwe jaar. Dat lijkt me helemaal geen gek idee. Sterker nog, ik zie deze nieuwe nieuwjaarstraditie zo voor me.

Barbecueën

Een winterbarbecue vraagt natuurlijk wel wat aanpassingen. Zo is niet elke barbecue geschikt voor kokkerellen bij lage temperaturen. Voor het beste resultaat is een dubbelwandige bbq van keramiek en dus vorstbestendig aan te raden. Daar kan je alles op bakken, grillen, stomen, roken en koken.

 

fotocredits
-introfoto: Photo by James Sutton on Unsplash
-foto 2: Photo by Kristian Ryan Alimon on Unsplash
-foto 3: Photo by Olena Sergienko on Unsplash
-foto 4: Photo by Sincerely Media on Unsplash
-foto 5: Photo by Galina N on Unsplash

wintertuin

Nog meer wintertips

Denk ook even aan de tuin als je gaat winter barbecueën. Een lekker decor verhoogt de sfeer. Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: