Energiebronnen – Onze plantentuinen zijn energiebronnen en dus geld waard. Wetenschappers denken dat binnen vijf jaar een huishouden energie kan opwekken met een plantentuin van honderd vierkante meter. De voordelen van groene daken kennen we: van het regeluren van temperatuur en de vertraagde afvoer van hemelwater tot het beschermen van gebouwen en oogsten van groenten en fruit. Een nieuwe revolutionaire ontwikkeling heeft zich inmiddels aangekondigd: de tuin als energiebron.

Energiebronnen

Suikers, bacteriën, elektriciteit

In Wageningen is een techniek ontwikkeld om duurzaam energie op te wekken met planten. Het procedé is kort als volgt: planten produceren suikers die vervolgens door bacteriën omgezet worden in elektriciteit, die vervolgens wordt afgetapt.
In Ede en Zaandam worden er al straten verlicht op deze manier. Volgens Plant-e, het bedrijf dat de technologie verder ontwikkelt, is de aanleg van een energietuin in de toekomst waarschijnlijk goedkoper dan zonnepanelen.

Fotosynthese

Door middel van fotosynthese produceert een plant organisch materiaal. Een deel van dit organisch materiaal gebruikt de plant voor haar eigen groei, maar een deel wordt niet gebruikt. Dit resterende deel wordt uitgescheiden via de wortels in de grond. In de grond, rondom de wortels van de plant, leven bacteriën die het organisch materiaal afbreken. In dit afbraakproces komen elektronen vrij als afvalproduct. De P-MFC technologie zorgt ervoor dat we deze elektronen kunnen gebruiken als elektriciteit.

LEESTIP: lees ook dit artikel over fotosynthese: Betere fotosynthese, minder voedselschaarste

Planten verlichten het park

Een park dat met sprookjesverlichting reageert op jouw aanwezigheid. Zo’n park is gerealiseerd in Rotterdam in de wijk Feyeroord samen met het bedrijf Plant-e en ontwerpster Ermi van Oers (Nova Innova). Een interactieve groenstrook, waar elektriciteit producerende planten reageren op voorbijgangers. Kleine lichtjes twinkelen op de plantenstroom wanneer mensen passeren.

Duurzaam

Missie van Plant-e: “Wij maken elektriciteit met levende planten voor verlichting en sensoren, om bij te dragen aan een duurzamere én groenere wereld. Elektriciteit uit planten zoals wij dat ontwikkelen is niet alleen een hele duurzame bron, maar ook nog eentje die bijna overal toe te passen is. Overal waar planten kunnen groeien en water beschikbaar (te maken) is, kunnen wij elektriciteit produceren om bij te dragen aan de duurzame energie-mix die we nodig hebben.” bron: Plant-e

foto met dank aan 4fotos.eu