HONSELERSDIJK – De Hyacint is als geen ander in staat om je tijdens de donkere dagen te voorzien van een gevoel van vrolijkheid. Door zijn montere kleuren is hij een heerlijk gezelschap. Een bolgewas, en dus typisch Hollands, denken we. Maar z’n geschiedenis is eigenlijk mediterraan. Hij werd oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied geteeld en later in Frankrijk.

Hyacint

Beeldschone zoon

Z’n naam is afgeleid van de mythische figuur Hyacinthus, de beeldschone zoon van de oude Spartaanse koning Amyklas. Zonnegod Apollo beminde Hyacinthus om zijn schoonheid, maar doodde hem per ongeluk bij een worp met een discus. Uit het wegstromend bloed uit het hoofd van Hyacinthus schoot vervolgens een prachtige bloem omhoog, die Apollo naar zijn vriend vernoemde. Deze Hyacint oogst talloze eeuwen later met z’n schoonheid nog steeds vele bewonderende blikken. Met een Hyacint heb je dus een absolute blikvanger in je huis, zowel qua uiterlijk als qua geur.

hyacinten_in_pot_zakLekker in je vel
Daar word je zelf ook nog eens beter van. De hyacint als typische uitbundig bloeiende plant zorgt ervoor dat jij je lekkerder in je vel voelt, zo heeft onderzoek aangetoond. Met deze bolbloem in je leefomgeving ben je opgewekter. Niet verkeerd tijdens de donkerste dagen van het jaar.

Heerlijke geur
De bol is een zeer gemakkelijke plant. Voelt zich prima in elke ruimte, en meer dan regelmatig water vraagt de Hyacint niet van je. Hij zal je belonen met een prachtige dichte bloementros en een heerlijke geur.

introfoto: rgb stock, wolliballa, Rainer Schmidt