Op zoek naar stinzen – De vroeg bloeiende stinzenplanten toveren vaak een glimlach op het gezicht als de kou van de winter nog in de grond zit. Zij spreken tot de verbeelding. Sneeuwklokjes zijn nogal eens onderwerp van verhalen en legendes. Maar onlangs kwamen we een fraai negentiende-eeuws Duitstalig sprookje op het spoor over de Bostulp: ‘Hoe de Bostulp de wereld het geluk teruggeeft’. In het eerste Stinzenflorajournaal van dit seizoen lees je meer.

Op zoek naar stinzen

Weetje: In het westen van ons land wordt vaak ’stinzen’ gebruikt, waar stinzenplanten of stinzenflora bedoeld wordt. ’Stinzen’ zijn namelijk de steenhuizen.

Stinze-Stiens

Wil je de betovering van de stinzenflora zelf ervaren dan zijn er bij Stinze-Stiens genoeg mogelijkheden.

De Vlaskamptún achter het Doktershûs in Stiens is bekend vanwege de stinzenflora. Stichting Stinze-Stiens laat graag anderen delen in deze voorjaarspracht door lezingen, groepsontvangsten en af en toe een ‘Open tuin’. Vorig jaar was Stinze-Stiens prominent aanwezig in de Open Tuinengids (tuin 38) van de Nederlandse Tuinenstichting waarin veel aandacht was voor de stinzenplanten. Ook verschenen artikelen in tijdschrijften als Groei & Bloei, Oase en LandIdee.
Stiens ligt op de oeverwal van de voormalige Middelzee. Daar zijn meer terreinen te vinden met prachtige stinzenflora: Martenastate (Koarnjum), Dekema State (Jelsum) en verder naar het zuiden Epema State (Ysbrechtum), dat sinds vorig jaar ook eigendom is van Stichting Stinze-Stiens.

op zoek naar stinzen

Fotobijschrift: Sneeuwklokken, Bonte krokus en Winterakonieten bij Stinze-Stiens.

Buitenplaatsen

Stinzenplanten is een verzamelnaam voor een bijzondere groep verwilderende voorjaarsbloemen. Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16e eeuw worden aangeplant. Op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. Voor velen is het genieten van stinzen een ritueel waaraan men zich elk voorjaar weer graag overgeeft.

En wist je dat er ook een serie postzegels aan deze bijzondere groep van voorjaarsbloeiers is gewijd.

Drie keer op pad

Om alle stinzenplanten te kunnen zien en beleven moet je eigenlijk drie keer op pad, eind februari/maart, eind maart/april, en april/half mei voor de resp.: ’Betiid bloeiende stinzeblomkes, Midden yn it seizoen en Letter yn it seizoen’. Voorspellen kunnen we het nooit want ieder seizoen is anders door het weer en andere omstandigheden. In de agenda op de website staat alle informatie over de mogelijkheden voor groepsbezoek en de data van de ‘Open Tuin’ bij Stinze-Stiens. Zoals ze in Stiens zeggen: ‘Wolkom yn Fryslân’. Ook jij kunt in het vroeg voorjaar ‘het geluk’ opzoeken.

Wil je goed voorbereid op pad, lees dan ook het stinzenjournaal.

Nog meer Sinzenplanten

Lees ook dit artikel op GroenVandaag:

Stinsenplanten op prachtige nieuwe postzegels
Ondersteboven van stinzenplanten