GroenVandaag, nieuwssite over bloemen & planten, lifestyle, wonen en duurzaam vergroenen

Opstal- en inboedelverzekering voor je tuin of balkon

2024-06-21T13:34:48+02:0015 januari 2024|Blogs|

Opstal- en inboedelverzekering – Hoe beter het weer buiten wordt, hoe vaker je je verplaatst naar de tuin of balkon. Het wordt dan echt een verlengde van je huiskamer. Je neemt plaats op de loungebank om met een boek van de zon te genieten of gaat aan de tuintafel zitten om te werken of lekker te eten. Je hebt het op die manier niet snel door, maar op die manier komen er vaak waardevolle spullen buiten. Hoe verzeker je je spullen hier goed voor?

Opstal- en inboedelverzekering

Verzekering voor je tuin

Dat je je huis verzekerd is meer dan vanzelfsprekend, maar over de tuin of het balkon wordt er niet altijd even goed over nagedacht hoe de spullen hier verzekerd zijn. Allianz Direct biedt gelukkig met hun opstal- en inboedelverzekering niet alleen een verzekering voor de spullen in je woning zelf, maar ook bepaalde zaken rondom je woning.  Zo ben je met je opstalverzekering verzekerd voor alle zaken die op jou grond staan of aan je woning vastzitten. Hiermee bedoelen we niet alleen de woning zelf, maar bijvoorbeeld ook je schuur, tuinhuisje of schutting. De inboedelverzekering is juist weer voor de losse spullen op je balkon of in de tuin zoals je tuinmeubels, buitenkleden of zonnewering. Met deze 2 verzekeringen zijn de meeste zaken buiten goed verzekerd.

Bijzondere gevallen

Het kan altijd zijn dat de schade ontstaat door een bijzonder ongeval. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er iets van je balkon of uit de tuin wordt gestolen, of dat er schade aan de schuur of overkapping ontstaat door een zware storm. In dat geval kan het zijn dat de verzekering aanvullende dekking biedt. De inboedelverzekering zal in veel gevallen ook dekking bieden als er spullen worden gestolen. Wat hier precies onder valt, kan echter verschillen per verzekeraar en moet dus altijd goed gecontroleerd worden. Ook voor de opstalverzekering is het belangrijk om na te kijken wat er gedekt wordt, bijvoorbeeld bij stormschade. In veel gevallen bieden verzekeraars nog de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld voor extra dekking kiezen, bijvoorbeeld voor eigen schade, zoals wanneer je kind een kunstwerk op je tuinmeubelen tekent of je telefoon in de vijver laat vallen.

onderzoek terras en balkon

Andere verzekeringen voor de tuin

Naast de inboedel- en opstalverzekering, zijn er ook nog andere verzekeringen die je voor de tuin of balkon kunt afsluiten. Zo kan het gebeuren dat je hond los is gegaan in de tuin van de buren. In dat geval zal een aansprakelijkheidsverzekering dit kunnen dekken. Als je een woning gekocht hebt, dan kan het ook gebeuren dat er een conflict ontstaat met de buren over bijvoorbeeld de erfafscheiding. Mocht dit uit de hand lopen, kunnen ook hier de kosten flink oplopen. Een rechtsbijstandverzekering kan hierbij weer ondersteuning bieden. Heb jij al de juiste verzekeringen afgesloten?

Fotocredits introfoto: Collov Home Design, op Unsplash.
Ga naar de bovenkant