Perzikstenen -We konden al kiezen uit bestrating, grind, beton, houtsnippers, schors, schelpen en cocao-doppen. Nu zijn er ook perzikstenen als niet groene bodembedekking. Behalve een stijlvolle en warme aankleding is perziksteen een 100% natuurproduct en duurzaam in gebruik.
Perzikstenen
Kern van de steenvrucht
Perzikstenen zijn de hardhouten kernen van perziken. Ze worden stenen genoemd, omdat de perzik een steenvrucht is. Ze zijn zwaarder dan houtsnippers. Verwaaien of wegspoelen doen ze niet. Overvloedig herfstblad kan gewoon met een bladblazer verwijderd worden.
De meeste worden na de oogst gekneusd, wat de loopkwaliteit ten goede komt. Omdat er alleen zomeroogst is , wordt het product uit Europa en Zuid Afrika ingevoerd, waardoor ze het hele jaar in beschikbaar zijn.
Buitengewoon decoratief
Perziksteen zijn buitengewoon decoratief in plantenbakken, bloemenborders, langs de vijver of in de kruidentuin. Een laag van ruim 5 cm heeft al een sterk onkruid remmende en slak werende werking. Bovendien voorkomen de stenen uitdroging van de bodem.
Tip: je kan ook voor een groenblijvende bodembedekker kiezen.
Voor een oprit, parkeerplaats of wandelpad is een goede ondergrond van belang. Een natuurlijke zandbodem hoeft eigenlijk alleen maar egaal getrokken en aangetrild te worden. Een minder zachte bodem zal eerst verstevigd moeten worden door een hardere laag aan te brengen met bijvoorbeeld zand, grindplaten of puin.
bron en foto-credits: nocciolo
Al in de oudheid
De geschiedenis van het gebruik gaat terug tot de oudheid. In China werden perzikstenen al duizenden jaren geleden gebruikt als bodembedekking. Ze werden ook gebruikt om sieraden en andere voorwerpen te maken. In Europa werden ze voor het eerst gebruikt in de middeleeuwen in tuinen en voor opritten.
In onze tijd wint perziksteen aan populariteit vanwege de aandacht voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Perzikstenen worden ook gebruikt als grondstof voor andere producten, zoals speelgoed en meubels.
Sedum
Heb je liever een levende, groene bodembedekker die bovendien goed is voor de biodiversiteit, overweeg dan sedum. Geschikt als dakbedekking, maar ook geschikt als bodembedekker in de tuin.
Nog meer bodembedekkers
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
5 Groenblijvende bodembedekkers