Plantseizoen bloembollen – De officiële start van het nationale plantseizoen bloembollen heeft dit jaar een keizerlijk tintje. ‘Keizer Wilhelm II’ plantte samen met kinderen van de Wilhelminaschool en De Regenboog in Amerongen bloembollen. Onder andere de historische tulp Keizerskroon uit 1750.
Op initiatief van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) kleuren straks 75.000 lentebloeiers de tuinen van Kasteel Amerongen.

Plantseizoen bloembollen

Dag van de Duurzaamheid

Niet toevallig was het woensdag 10 oktober ook de Dag van de Duurzaamheid. Met de plantactie wil de KAVB tevens een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit.
Een groot gedeelte van de bloembollen is door leverancier Lubbe uit Lisse machinaal onder de grasmat geplant. Tuinvrijwilligers maken komende week de klus af.
bloembollen plantseizoen
Vanaf dit moment kan iedereen weer bloembollen planten in de eigen tuin. Het plantseizoen loopt tot medio december. Vervolgens komen vanaf het vroege voorjaar de eerste bloembollen tot bloei.
Lees voor meer informatie over bollen planten dit artikel op GroenVandaag: Bloembollen planten; zo gedaan, lang plezier.
plantseizoen bloembollen

‘Help de keizer komt’

Het kasteel heeft dit jaar als thema ‘Help, de keizer komt’. Hiermee wordt verwezen naar het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar precies 100 jaar geleden, toen ook de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland vluchtte. Hij vestigde zich in eerste instantie op Kasteel Amerongen.

Keizerskroon

De keuze van de bloembollen past bij de historische omgeving. En natuurlijk is er gelet op een gespreide bloeiperiode en meerjarige bloei. Diverse historische tulpen, waaronder Tulipa ‘Keizerskroon’ (1750), ‘Marjoletti’ (1894) en de gevlamde Rembrandt-tulp ‘Insulinde’ (1915) zijn gebruikt.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: De voordelen van bomen planten in het najaar

bloembollen plantseizoen

Blauwe druifjes

Bovendien bevat de kasteeltuin een exclusieve collectie druifjes. Blauwe, maar ook witte, roze en crèmekleurige druifjes. In het gazon tussen koetshuis en kasteel zijn twee stroken met nectarrijke bloembollen, zoals boerenkrokussen, wilde narcissen, bostulpen en sneeuwroem. Volop voeding dus voor bijen en andere bestuivers.

Foto boven: Waronne Elbers (Kasteel Amerongen), keizer Wilhelm II en Prisca Kleijn (directeur KAVB) planten historische tulpenbollen.Foto-credit: KAVB/VidiPhoto