BRUSSEL – Om de twee jaar in augustus laat de Grote Markt van Brussel zich met het Bloementapijt van haar mooiste kant zien en wordt ze omgevormd tot een gigantische bloemenzee.

Bloementapijt Brussel

Dit jaar wordt extra speciaal want het beroemde tapijt viert zijn 20e verjaardag.

In 2016 vieren België en Japan 150 jaar diplomatieke relaties en vriendschap. Het spreekt dus voor zich dat de Japanse kleuren dit jaar de hoofdrol spelen in het kleurenpalet van het Bloementapijt.

bloementapijt_brussel2
 

Begonia

Het Bloementapijt is 75 meter lang en 24 meter breed. De 1.800 m2 begonia’s, zijn goed voor ongeveer 300 snijbloemen per vierkante meter. Een honderdtal vrijwilligers leggen het volledige tapijt in slechts vier uur tijd.

Knolbegonia

De tapijten danken hun schoonheid en frisheid aan de robuuste knolbegonia. Deze bloemsoort is oorspronkelijk afkomstig uit de Antillen en is bestand tegen alle weersomstandigheden: intense zon, krachtige wind, regen en koude.
Het kleurenpalet van de begonia is ontzettend groot: van de helderste kleuren tot de meest delicate pasteltinten, over veelkleurige bloemen en witte die prachtig glanzen in de zon.
België is de belangrijkste begonia-producent ter wereld: elk jaar worden er 60 miljoen bollen gekweekt. 80% van de totale productie – die sinds 1860 bijna uitsluitend in de streek rond Gent plaatsvindt – wordt geëxporteerd, vooral naar Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

 

Grote Markt
Het Bloementapijt van Brussel wordt sinds 1986 om de twee jaar op de Grote Markt geïnstalleerd. De eerste editie vond plaats in 1971. De Grote Markt prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is het historische hart van Brussel. Gotiek staat er broederlijk zij aan zij met weelderige barok, neoclassicisme en neogotiek.

Het grote publiek zal deze Japanse creatie kunnen bewonderen op 13, 14 en 15 augustus 2016 van 10.00 tot 22.00 uur. Bijzonder is het bezoek aan het balkon van het Stadhuis, met een prachtig overzicht op het meesterwerk. Er wordt voor elke editie een muzikaal thema geselecteerd. Elke avond vindt er een concert plaats op de Grote Markt, vergezeld van een fantastisch licht- en geluidsspektakel.