Roselily – Deze week in de schijnwerpere, prachtige Roselily van Moerman Lilium. Eindelijk lelies die geen vlekken geven, minder geuren en ook nog eens een prachtig vaasleven hebben.

Door Florapodium
Aalsmeer

Prachtige Roselily

Lelie

Lilium is een geslacht van kruidachtige planten, behorend tot de leliefamilie. Het geslacht heeft meer dan 100 soorten, waarvan de meeste voorkomen op het noordelijk halfrond.
In 1997 heeft een veredelaar vanuit een dubbele lelie de Roselily gekweekt. Zij ontdekte dit ‘foutje’ in het Oriental gewas. De stuifmeeldraden hadden zich namelijk gevormd tot blad. Deze veredelaar zag mogelijkheden en is verder gegaan met het ontwikkelen van deze prachtige lelie. In 2011 is de eerste Roselily op de markt gekomen. In 2013 was dit aanbod al uitgebreid naar zeven verschillende soorten.

roselily lilium

Grote roos

Het product staat nog een beetje in de kinderschoenen. Maar het project wordt in de loop der jaren steeds mooier en de lelie krijgt een steeds betere takbezetting.
Als de bloemen zich openen, heeft de lelie iets weg van een mooie grote roos. De prachtige Roselily heeft dan ook niet voor niets haar naam te danken aan deze bloem. De schoonheid van twee bloemen in één!

Voordelen

Buiten de schoonheid om heeft de Roselily een aantal grote voordelen Er zitten ten eerste geen meeldraden aan de bloem, waardoor ze geen vlekken in kleding geven en aanzienlijk minder ruiken dan de meeste leliesoorten. Daarnaast staan ze gemiddeld vier dagen langer op de vaas dan de gemiddelde Oriental lelie.

roselily lilium

roselily lilium

De kweker en zijn product

Moerman Lilium is gevestigd in De Lier. Hier telen zij topkwaliteit lelies met een zo laag mogelijke belasting voor het milieu. Hun streven is om een mooie en zware kwaliteit lelies te produceren op een duurzame manier. Kweken op de natuurlijke manier komt niet alleen ten goede aan de lelies, maar ook aan de omgeving. 

“Alle goede dingen worden geleverd door de natuur, dit moeten we respecteren om ook een goede toekomst te garanderen voor de komende generaties.”

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulp Monarch Parrot in de schijnwerpers

Award

Moerman is MPS-A gekwalificeerd. Er worden geen chemicaliën meer gebruikt, tenzij strikt noodzakelijk. In plaats van het gebruik van chemicaliën kijkt Moerman naar alternatieven die door de natuur geboden worden. De kas waarin zij kweken heeft bijvoorbeeld een uniek open dak systeem. Met dit systeem wordt zonlicht en wind gebruikt om de lelies steviger te maken en de kleuren helder. 

In 2017 heeft Moerman Lilium met de Roselily de Dutch Tulip Award gewonnen. Dit is een internationale onderscheiding voor de beste marktintroductie. Een Oscar in de vorm van een glazen tulp.

Verzorging

– Zorg voor een vaas die goed is schoongemaakt.
– Vul deze met koud water en vloeibaar snijbloemenvoedsel.
– Heeft u snijbloemvoedsel in poedervorm? Gebruik dan een beetje lauw water zodat de voeding oplost.
– Als bladeren van stelen in het water komen te staan, gaan ze rotten. Dit zorgt voor extra bacteriegroei in het water en verslechtert het vaasleven van uw bloem. Haal daarom het blad van de steel van het deel dat in het water komt te staan.
– Snij een stukje schuin van de stelen af en plaats de stelen direct in het water.
– Vervang het water regelmatig om bacteriegroei te voorkomen.
– Plaats de vaas daarnaast niet in direct zonlicht of dicht bij de verwarming.
Bron: Moerman Lilium

Met dank aan Florapodium.