OEGSTGEEST – Prijzenfestival. Zoals elk jaar is het einde van de vakantieperiode het startsein voor een nieuw groenseizoen. Op tal van plaatsen in Nederland en België worden bloemen- en plantenbeurzen gehouden en presenteert het vak veel noviteiten die we later terugzien bij bloemist en in de tuincentra. Prachtige nieuwigheden waarvan we volgend tuinseizoen kunnen genieten in de tuin op het terras en het balkon.Wat op de groenbeurzen nooit ontbreekt, is het prijsfestival. Het hier volgende overzicht is een willekeurige selectie.

Prijzenfestival

Groenbeurzen

carex nieuwigheden

Carex Evercolor ‘Everglow’

Plantarium

Op het prijzenfestival van de vakbeurs Plantarium in Boskoop heeft Plantipp zes medailles in de wacht gesleept bij de nieuwighedenkeuring.

 

Goud: Carex Everglow

Carex Evercolor® ‘Everglow’ is bekroond met een gouden medaille. Volgens het juryrapport is de ‘Everglow’ een stevige plant met goed bont blad met bijzonder warme bladkleuren: “alsof de avondzon op de plant schijnt”. ‘Everglow’ wordt gezien als blijver voor het sortiment Carex.

nieuwigheden

Nepeta Neptune

 

Zilver: Nepeta, Photinia & Vaccinium

Zilver ging naar Nepeta Neptune, Photinia fraseri Chico en Vaccinium corymbosum Flamingo.
Neptune heeft een mooi compacte groeiwijze en goed vertakkend en daardoor rijk bloeiend. De bloemen zijn relatief groot. De jury geeft aan dat dit een makkelijke plant is die ook nog sierwaarde heeft als hij uitgebloeid is vanwege het gezonde blad.
Photinia Chico heeft een opvallende groeiwijze voor Photinia. De bladeren zijn kleiner en meer puntig dan ‘Little Red Robin’. De jonge, bronzkleurige scheuten maken volgens de jury de plant opvallend.
Vaccinium Flamingo kreeg eveneens een zilveren medaille vanwege de onderscheidende en vernieuwende bladkleuren.

prijzenfestival

Hydrangea aspera Goldrush

 

Brons: Hydrangea & Euonymus

Twee bronzen medailles waren voor Euonymus japonicus ‘White Spire’ en Hydrangea aspera Goldrush.
Euonymus ‘White Spire’ heeft een mooie, opgaande groeiwijze en heeft voor een japonicus relatief klein blad. Mooi bont, zonder terugloop.
Hydrangea Goldrush kreeg van de jury lof voor de bossige groei en de onderscheidende bladkleuren.

 prijzenfestival

Daphne Perfume Princess

Floraal Awards

De jury van de Belgische vakbeurs Florall Awards selecteerde uit zestien noviteiten de langbloeiende Daphne ‘Perfume Princess’ en de Lagerstroemia indica ‘Berry Dazzle’ als winnaars. In de categorie concepten werd het nieuwe totaalconcept voor vetplanten ‘Fabulous Fat Friends’ van Belgicactus bekroond.

 

Goud: Daphne ‘Perfume Princess’

Daphne ‘Perfume Princess’ is de vroegst en tevens langst bloeiende van alle Daphnesoorten. Deze nieuwkomer heeft één van de zoetste geuren en een overdaad aan grote lichtroze tot wit verblekende zoet geurende bloemen. Deze Daphne trakteert tijdens een lange bloeiperiode met grote open, roze bloemen die vervagen tot wit. De intense bloemclusters kunnen ook langs de stengels bloeien en zijn bovendien zeer geparfumeerd met zachte citrusondertonen. Interessant ten opzichte van vele van zijn soortgenoten is dat deze Daphne ‘Perfume Princess’ beter geschikt is voor moeilijke omstandigheden. Een extra troef van deze winnaar is dat de plant een breder temperatuurbereik verdraagt en snel herstelt van een heftige snoeibeurt.
De jury loofde deze nieuwkomer omdat hij verrassend origineel uit de hoek komt in de combinatie bloem, blad en geur. Ook de hoge gebruikswaarde werd gewaardeerd, gezien Daphne niet de gemakkelijkste plant is.

prijzenfestival

FabulousFatFriends

 

Zilver: Concept Fabulous Fat Friends

‘Fabulous Fat Friends’ is een totaalconcept voor succulenten dat in 2018 is gelanceerd door Belgicactus bvba uit Westerlo. Belgicactus wil daarmee samen met de eindconsument het individuele verhaal van elk vetplantje uit de kwekerij verderzetten.
Succulenten zijn helemaal hot & happening. Belgicactus levert daarbij zeer weerbare planten, zodat de Fabulous Fat Friends niet enkele droogteresistent maar ook goed winterhard zijn. Zo vormen ze een prima antwoord op de grillen van de natuur. Droge zomers en barre winters vormen voor deze sterke vetplanten geen probleem. Ook binnenshuis vragen ze amper zorgen. Planten met een hele lange levensduur dus, wat meteen de slogan van het nieuwe concept verklaart.

nieuwigheden

Lagerstroemia Berry Dazzle

 

Brons: Lagerstroemia indica ‘Berry Dazzle’

De nieuwkomer Lagerstroemia ‘Berry Dazzle’ heeft een compacte en opgaande habitus en pakt uit met een rijke bloei van grote fuchsia-paarse bloemen, die mooi harmoniëren met het donkerpaarse blad. Zijn winterhardheid tot -15° C is zeker een extra troef.
Deze Berry Dazzle is ruim inzetbaar. Hij komt solitair prima tot zijn recht op terras of patio of kan in groep aangeplant worden als border, massa- en of combo-beplanting. Deze noviteit houdt van een plekje in de volle zon in goed doorlatende grond en krijgt best in het voorjaar een snoeibeurt.
De jury vond dat deze visueel zeer aantrekkelijke plant een welkome aanvulling van het sortiment nazomerbloeiers voor het tuincentrum. De goede winterhardheid werd als groot plusplunt beschouwd.

nieuwigheden

‘RoCo Black Knight’

Groen-Direkt

Hydrangea RoCo Black Knight

Op de vakbeurs Groen-Direct konden bezoekers stemmen op de ‘beste noviteit’ van het seizoen. De unanieme favoriet werd de Hydrangea macr. ‘RoCo Black Knight’, door RoCo Young Plants. Een mooie donker bordeauxrode hortensia, gekenmerkt door een compacte groei en een zeer goede bloeiduur.

Zie voor meer foto’s GroenVandaag Facebook.

 Zie ook deze voormalige KVBC-prijswinnaars

Bij de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) draait alles om sortiment. Nieuwe rassen worden gekeurd en de organisatie helpt haar leden bij het maken van keuzes in het sortiment.