Recyclebaar kunstgras – Is het je ook opgevallen dat je tegenwoordig best veel tuinen, dakterrassen en zelfs binnenruimtes ziet met kunstgras? Dat is natuurlijk niet zonder reden. Kunstgras is populair omdat het visueel nagenoeg niet meer te onderscheiden is van echt gras en daarbij nauwelijks onderhoud vraagt. Aantrekkelijk onder alle weersomstandigheden, het hele jaar door. En nu ook duurzamer dan ooit.

Recyclebaar kunstgras

De huidige generatie kunstgrassen is ook recyclebaar. Aan het einde van de toch al lange levensduur worden vezels, backing en vulmaterialen weer gescheiden en opnieuw gebruikt voor andere producten. Vanuit duurzaamheidsperspectief een goede zet, omdat het bijdraagt aan het verminderen van afval en een meer circulaire economie bevordert.

Gebruikers

Maar wie zijn nu de gebruikers? Die groep diverser dan je denkt.

Gemak

De grootste groep wordt gedreven door het gemak van kunstgras. Een groeiende groep drukbezette tuinbezitters is op zoek naar onderhoudsarme oplossingen. Geen tijd en toch een groen mat.

Ook ouderen die voor kunstgras kiezen, kiezen vaak uit gemak. Niet wegens tijdgebrek, maar omdat het lichaam op hogere leeftijd meer beperkingen kent. Grasmaaien, onkruid plukken, de randen van het gazon bijsnijden; dat gaat allemaal niet zo gemakkelijk.

Een ander verschil tussen jonge en oudere gebruikers is de keuze voor kwaliteit. Ouderen zijn meer geneigd dt kiezen voor Top Kunstgras, die de siertuin op zijn mooie makt. Jonge mensen met kinderen kiezen meer praktisch, omdat de tuin toch vooral een speelplek is.

Recyclebaar kunstgras is dat niet duurzaam

Groen

Daarnaast zijn er ook mensen die in stedelijke omgevingen wonen, zoals bewoners van appartementen met een dakterras. Ook zij willen genieten van een groene omgeving zonder de complexiteit van echt gras.

Duurzaam

En dan is er nog een bijzondere groep van liefhebbers die kunstgras beschouwen als een duurzaam alternatief voor echt gras. Deze vind je in de meer warme en droge streken waar water een schaars goed is.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Gazon verven, een serieuze trend in California

Lange geschiedenis

Kunstgras werd in eerste instantie gebruikt voor sportvelden. Maar nieuwe technologieën en materialen maakten kunstgrasvezels zachter, natuurlijker ogend en duurzamer, zodat er meerdere varianten ontstonden. Gazon vooral gericht op sierwaarde tot velden die tegen een stootje kunnen.