Lelieshow in Keukenhof – Het Willem-Alexander Paviljoen in Keukenhof is tot en met 21 mei het wereldpodium voor lelies. Een lelieshow met honderden verschillende soorten, volop nieuwigheden en betoverende arrangementen met het thema romance en wedding wordt de show weer een topattractie in het fraaie paviljoen.

Lelieshow in Keukenhof

Romance en wedding

Het is het jaarlijkse wereldpodium voor lelies in Lisse, waar de crème de la crème van dit bloemgewas tot en met 21 mei zowel aan professionals als aan consumenten wordt getoond. Met veel verschillende rassen, op 6.000 m2 tentoonstelling, meer dan 4.500  stelen en 1000 potten en dus een veelvoud hiervan aan bloemen… ook dit jaar is de lelieshow in het Willem-Alexander Paviljoen uniek. Keukenhofbezoekers uit binnen- en buitenland krijgen de gelegenheid te genieten van wat de lelieveredelaars, die nieuwe kruisingen tot stand brengen, de wereld kunnen bieden. Want de lelieshow, met een lelie-trouwjurk tussen klassieke auto’s,  is het podium voor nieuwe soorten in alle kleuren en variaties.

Keukenhof
Stationsweg 166A
2161 AM Lisse

www.keukenhof.nl/nl/

lelies

Geschiedenis en symboliek

Zuiverheid

De lelie is diep geworteld in de culturen over de hele wereld. In de christelijke traditie is de bloem verbonden met zuiverheid en onschuld, waarbij het vaak wordt geassocieerd met de Maagd Maria. In middeleeuws Europa werd de lelie een symbool van koninklijke waardigheid en adellijke status, vaak gebruikt in wapenschilden en heraldiek.
In de Victoriaanse periode werd de elegante bloem symbool van liefde, passie en romantiek. Kunstenaars zoals Claude Monet schilderden prachtige afbeeldingen van lelies.
De lelie is afkomstig uit de Middellandse Zee-regio en Azië en is al sinds de oudheid een prominente bloem. De oude Grieken en Romeinen associeerden de lelie met goddelijke schoonheid en vruchtbaarheid. In het oude Egypte werd de lelie geassocieerd met de vruchtbaarheidsgodin Isis en werd het vaak afgebeeld in kunst en op graven.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Geurloze lelies Lilies of Life in collectie Dutch Lily Masters