EINDHOVEN – Philips Lighting maakte deze week bekend dat haar GrowWise Research Center een vitamine C-rijke rucola heeft geproduceerd die zevenmaal meer vitamine C bevat.

 

Rucola

De vitamine C-rijke rucola werd geteeld in een proef die werd uitgevoerd samen met Wageningen University & Research en Maastricht University, met behulp van een nieuw groeirecept onder Philips LED-belichting in een verticale opstelling zonder daglicht.

Gewoonweg anders telen
De resultaten van deze proef tonen aan dat het mogelijk is op een natuurlijke manier functionele ingrediënten toe te voegen aan een voedingsmiddel als rucola door het gewoonweg anders te telen.
Naast vitamine C blijken ook andere gezonde samenstellingen beïnvloed te worden door het groeirecept.

“De resultaten van deze proef tonen aan dat we niet alleen de opbrengst van een gewas kunnen vergroten, maar dat we ook de smaak- en groei-eigenschappen van een gewas kunnen beïnvloeden door het groeirecept te wijzigen”, zegt Udo van Slooten, Managing director van Philips Horticulture LED Solutions. “Deze prestatie bevestigt de tastbare voordelen die ons onderzoek in het GrowWise Center oplevert voor telers en winkeliers, want zij willen voldoen aan specifieke behoeften van consumenten zoals optimale geur, smaak en aroma om zich te kunnen onderscheiden in hun markten.”

Vitamine C en led-verlichting

Licht beïnvloedt het nitraatniveau
De rucola die onder de LED-belichting wordt geteeld met het nieuwe Philips groeirecept toonde een zeer laag nitraatniveau bij tegelijk een hoge oogst. Lagere nitraatniveaus hebben ook hogere suikerniveaus en een zachtere smaak. De bladeren die zijn geteeld onder de LED-belichting scoorden tussen vijf en acht op de Brix-index, wat correleert met een hogere perceptie van zoetheid bij de proeverijen.

De lage nitraatniveaus die in deze proef werden bereikt, zijn aanzienlijk lager dan die welke zijn vastgesteld door de Europese Unie, namelijk tussen 7000 en 6000 mg/kg. Deze nitraatarme rucola zou met name telers in Polen, Rusland en Finland kunnen helpen te voldoen aan de groeiende vraag van consumenten in deze landen naar voedsel met weinig nitraat. Door te telen met een ander groeirecept is het ook mogelijk een rucola met een hoog vitamine C-gehalte en een hoog nitraatgehalte te telen voor consumenten die bereid zijn nitraatrijk voedsel te nuttigen als een gezondheidsvoordeel bij het sporten, zonder de productie van andere voedingscomponenten te beïnvloeden.

Verticale landbouw
De proef werd uitgevoerd in het Philips GrowWise Center in Eindhoven, het grootste onderzoekscentrum voor verticale landbouw in zijn soort, in samenwerking met het onderzoekscentrum van Wageningen University & Research voor plantenwetenschap, en met Maastricht University voor innovatie op het gebied van gezond voedsel, beide in Nederland gevestigd.