AMSTERDAM – Superfoods, avocado´s, tarwegras, juicing… we zijn voortdurend met gezond eten bezig. De zoektocht naar het beste voedsel lijkt iets van alle tijden. Dit jaar duikt de Hortus in de wereld van voedsel. Welke eetbare planten bestaan er, welke voedselgewassen kennen we en hoe gebruiken we deze? Van 6 april t/m 31 augustus 2018 stipt de Hortus de verschillende vragen over ons voedselgedrag aan in de tentoonstelling Op Tafel.

 

voedselHet beste voedsel

Levensstijl

Het is niet nieuw; al in de 16e eeuw trokken welgestelde Amsterdammers de stad uit naar hun buitenhuizen aan de Amstel of de Vecht. De stad was vies en vol en men wilde ‘terug naar de natuur´. De stadsmens ging (weer) zelf verbouwen en koken, want een gezonde levensstijl begint bij een goed dieet. En door de eeuwen heen ontstaan er steeds nieuwe diëten en theorieën. Om de beurt worden planten ineens superfood genoemd. Maar hoe kan voedsel in en uit de mode raken? Een plant wordt niet meer- of minderwaardig omdat wij het meer of minder eten. We lijken veel diverser te eten dan onze grootouders, want in onze supermarkten vind je gerechten van over de hele wereld. Toch eten we wereldwijd steeds meer hetzelfde en leunt de voedselvoorziening op steeds minder gewassen.

Tentoonsteling

De tentoonstelling ‘Op Tafel’ laat bezoekers kennis maken met eetbare planten uit de Hortuscollectie; voedzame onkruiden, vergeten groenten en de meest kleurrijke gewassen in de moestuin. Gedurende de hele periode zijn er in de Hortus ook rondleidingen, workshops en lezingen rond het thema voedsel. De Hortus is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

 

voedsel

Aan Tafel in de Hortus

Naast deze tentoonstelling organiseert Hortus Amsterdam ook de ‘Op Tafel x’ reeks: 4 avonden met rondleidingen, proeverijen en allerlei weetjes over producten op tafel. Ontdek met de Hortus imker de verschillende smaken van honing, of proef een Lowlander biertje met vanille in de tropische kas, terwijl een botanist je alles vertelt over de vanilleorchidee.

Doe mee met het college van de Koffieschool of ontdek met de hortusgidsen welke eetbare planten er tussen de stoeptegels groeien. Iedere avond van de Op Tafel x reeks staat er een ander product en plant in de spotlight.

Zo is er Honing op 12 april, Bier op 19 april, Koffie op 17 mei en onkruiden op 24 mei.

Kaarten voor deze avonden zijn te koop via de website van de Hortus. Wees er snel bij, want vol = vol.

Hortus Amsterdam
Plantage Middenlaan 2a
1018 DD Amsterdam