Schaduwplanten schitteren – Overal op de wereld komen planten voor, hoe ingewikkeld de omstandigheden ook zijn. Van winderige bergtoppen tot zompige moerassen en zanderige duinen of plekken waar geen of weinig zon komt, er zijn altijd planten die het daar heerlijk vinden. Schitteren in de schaduw gaat over planten die de voorkeur geven aan een plekje in de schaduw boven de hele dag bakken in de zon. Een extra voordeel van die planten is dat ze een probleem voor ons oplossen, want vrijwel elke tuin heeft een schaduwrijk deel. Al is het maar door die hoge schutting, de grote boom van de buren of de ligging van de tuin op het noorden.

Schaduwplanten schitteren

Cor van Gelderen

Cor van Gelderen, die juist deze planten een warm hart toedraagt, laat zien welke planten het beste zijn voor welke grondsoort en welke mate van schaduw. Daarnaast geeft hij adviezen voor het aanleggen van een visueel interessante tuin.

Winterhard

De kern van het boek bestaat uit een uitgebreide plantenlijst met planten, struiken en bomen die geen zon nodig hebben om te floreren, allemaal voldoende winterhard zijn voor onze regio, en niet super veeleisend zijn. De extra lijstjes met bijzondere eigenschappen en de schitterende foto’s van inspirerende tuinen helpen de lezer bij het kiezen van de juiste plant voor de juiste plek.

Ontroering en harmonie

Voor Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld in Boskoop draait de tuin om ontroering, een ogenschijnlijk toevallige harmonie van kleur, vorm, openheid en beschutting. Wouter van der Tol weet als geen ander deze harmonie te vangen in prachtig beeld en is zelf ook enthousiast tuinier.

Tip: lees ook dit artikel op GroenVandaag: Top 10 van vaste schaduwplanten

Cor van Gelderen & Wouter van der Tol
Schitteren in de schaduw,
de beste planten voor donkere plekken
HL Books
ISBN 978 94 6471 109 7
gebonden, 240 pagina’s
verkoopprijs € 25,00