Curio Mount Everest – Om onduidelijkheid in naamgeving te verhelpen, heeft kwekerij van Winden uit Erica besloten om haar Mount Everest voortaan Curio in plaats van Senecio Mount Everest te noemen.
Curio ‘Mount Everest’ vindt zijn oorsprong in de droge gebieden van een Afrikaans berglandschap. Het is een rechtop groeiende plant die weinig verzorging behoeft. De bijzondere eigenschap van Curio is een grijs blauwe waslaag op de bladeren, waarmee de plant zichzelf beschermt tegen straling van de zon en uitdroging.
Hij kan dus erg goed tegen de zon en kan lang teren op zijn waterreserves, die verspreidt zitten in de stengels en bladeren.

Curio Mount Everest

curio senecio

Vetplant

Kwekerij van Winden produceert de plant nu al zo’n 8 jaar. In die tijd is er een onafgebroken groei geweest in de vraag die vandaag de dag nog steeds doorgaat. Mensen houden van de aparte kleur en de plant is een echte overlever.

Tijdens de introductie van de plant is deze om een of andere reden zowel Senecio als Curio genoemd. De volledige naam, zoals de plant omschreven staat in het CVPO, dat is het register voor beschermde plantenrassen in Europa, is Curio ficoides ‘Mount Everest’ (syn. Senecio ficoides).

Definitieve naam

Daarmee is het niet fout om de een of de andere naam te gebruiken, maar het schept wel onduidelijkheid. Een deel van de mensen die de plant kennen gebruikt Senecio. Een ander deel gebruikt de naam Curio. Die laatste ziet kwekerij van Winden nu als de hoofdnaam.
De kweker van de plant wil af van de onduidelijkheid en benoemt de plant alleen nog maar als Curio ‘Mount Everest’. Zo hoopt de kweker dat ook de klanten en consumenten van dit product meegaan in een eenduidige naam ten goede van duidelijkheid voor iedereen en het product.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Internationale vraag naar Nederlandse woestijnroos

curio senecio

Kwekerij van Winden is bekend van de teelt van Curio en Zamioculcas. En seizoensproducten, zoals violen, bellis en geranium. De kwaliteitsproducten van de kwekerij zijn onder de merknaam Royal Green herkenbaar bij o.a. tuincentra. De planten worden op duurzame wijze geteeld.