Vetplanten – Vetplanten zijn prachtig om te zien en je hebt er vrijwel geen omkijken naar: ze verdragen hitte en staan er ook na je vakantie nog altijd stralend bij.
Zachte sprieten, stevige punten, schitterende stervormen, volmaakte rozetten, wilde kronkels… vetplanten zijn hoogstandjes in natuurlijk design. Hun namen doen denken aan verre streken: Echeveria, Crassula, Aeonium, Aloe, Haworthia, Rhipsalis en Peperomia. Allemaal zijn het succulenten.

Vetplanten

vetplanten

Succulenten

Vetplanten hebben het vermogen om vocht op te slaan in hun wortels, stengels en dikke bladeren. Hiermee kunnen ze drogere periodes, zoals bijvoorbeeld je vakantie, moeiteloos doorstaan.
De meeste vette planten komen uit de tropen en subtropen en zijn ooit ontstaan in droge gebieden, zoals steppen, bergachtige streken en halfwoestijnen in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Het zijn taaie types die in de natuur ook in een warm, schraal zeeklimaat kunnen overleven. De officiële naam succulent komt van het Latijnse ‘sucus’ dat ‘sap’ of ‘vocht’ betekent.

vetplanten
Weetje: Veel rozetvormen onder de vette planten passen in de ‘rij van Fibonacci’, een wiskundige formule die verwijst naar volmaakte verhoudingen.

Verzorging

Vetplanten hebben graag een warme en lichte plek. Qua water: liefst een behoorlijke scheut in één keer en daarna de kluit een paar weken laten indrogen. Rustig aan met plantenvoeding, eens in de maand een klein beetje volstaat. In de zomermaanden kun je vette planten ook laten schitteren op je tuintafel.

vetplanten

Styling

Vetplanten zijn extra in trek omdat ze door hun aparte, soms grillige vormen uitstekend passen in de trend waarin botanische elementen centraal staan. Ze lenen zich uitstekend voor arrangementen in lage schalen, maar staan ook mooi onder een hippe glazen stolp. Omdat ze goed tegen de zon kunnen, zijn het ideale plantjes voor een originele vensterbanktuin.

Woonplant van de maand

De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl