Sierlijke Bonsai – Het woord ‘Bon-sai’ is afgeleid uit het Japans en betekent letterlijk ‘geplant in container’. Breder gezien is het de verzameling technieken om een boom op te kweken, te vormen en te verzorgen op een zodanige manier dat hij er natuurlijk en oud uitziet. Bonsai is door de eeuwen heen ontwikkeld tot een gerespecteerde en verfijnde Aziatische kunstvorm die sinds enkele decennia zijn weg naar streken buiten Azië vindt.

Sierlijke Bonsai

Met dank aan
Bonsai Empire

Kleine boompjes

Deze kleine boompjes zijn geen genetische afwijkingen. Sterker nog: Elke plant die een houten stam en takken vormt, kan als bonsai opgekweekt worden: Ze zijn genetisch identiek aan de planten die bij ons allen in de omgeving groeien. Door de knoppen er uit te halen, takken te snoeien en takken met behulp van draad in bepaalde posities te brengen worden de bomen in een bepaalde vorm gebracht.

China

Sierlijke Bonsai komt het oorspronkelijk uit China. Omstreeks 700 voor Christus zijn de Chinezen begonnen met het kweken van miniatuurbomen in potten. Toen was alleen de elite bezig met deze kunstvorm, pun-tsai genoemd en werden planten gebruikt die lokaal verzameld werden. De planten waren geliefde kunststukken en werden in heel China als luxe geschenken gebruikt.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Een aquarium in de woonkamer is een topattractie

Japan

In Japan werd de kunst vervolgens verder ontwikkeld onder invloed van het Zen Boeddhisme. Omdat Japan veel kleiner is dan China, zijn de landschappen en bijbehorende groeivormen van planten een stuk minder gevarieerd dan in het uitgestrekte China. Hierdoor kon de kunstvorm zich sneller specialiseren. Veel van de hedendaagse technieken zijn daarom niet in China, maar in Japan tot ontwikkeling gekomen.

Sinds enkele honderden jaren is de kunst van bonsai ook doorgedrongen in landen buiten Azië. Maar het is pas zeer recentelijk een hobby die grootschalig wordt beoefend buiten de oorsprongsgebieden.

Wil je meer weten over Bonsai, zie deze site en de bijbehorende shop.

foto: rgb stock, duchesssa, Gabriella Fabbri