Statige leibomen – Bomen zijn een grote verrijking voor de tuin. Wie een tuin heeft die groot genoeg is om er een boom in te zetten, zal niet lang nadenken dit ook te doen. Groot groen maakt een tuin volwassen, geeft de woning meerwaarde en biedt onderdak een vogels en insecten.

Statige leibomen

Privacy-filter

Wie krapper betuind is, kan leibomen overwegen. Leibomen hebben iets deftigs. Decoratief zijn ze absoluut en hun praktisch nut is onovertroffen. Hoewel ze weinig ruimte vragen, bieden statige leibomen rijkelijk privacy en dat op een wijze die het invallend zonlicht niet blokkeert. Leibomen zijn dan ook geliefd en hun populariteit is groeiend. Vanwege hun privacy biedend karakter worden ze vaak als tuinafscheiding gebruikt in bijvoorbeeld de voortuin. Natuurlijke jaloezieën tegen hinderlijke inkijk, maar aan de luchtige onderzijde onbelemmerd licht doorlatend.

Lei-glansmispel | Photinia Red Robin

Groenblijvend

Wie een statige leibomen als privacy filter gebruikt, kiest voor een groenblijvende. Bijvoorbeeld een laurier soort, steeneik, hulst of glansmispel

Glansmispel

Lei-glansmispel Photinia Red Robin heeft in de lente prachtige vuurrode scheuten, een lust voor het oog. Deze leiboom vraagt weinig onderhoud. Je kan de boom eenmalig te snoeien tussen juni en september. Het planten van de lei-glansmispel in pot kan het hele jaar door in alle grond die goed afwatert.

Laurierskers

De leilaurierkers -Prunus laurier Caucasica- heeft donkergroene, lange bladeren en in de bloeit witte bloemstrengen. De laurierkers krijgt aan het eind van de zomer kleine ronde besjes/kersjes. Deze zijn erg geliefd bij vogels. De leilaurier leverbaar in verschillende soorten onder andere Prunus laurier. De laurier is een snelle groeier en past in een kleine, middel en grote tuin. Door de leilaurier 2 x per jaar te snoeien wordt deze mooi vol en is het scherm sneller dicht.

Linde

Misschien wel het populairste pareltje onder de leibomen. De takken van de linde zitten horizontaal vast op een rekwerk van bamboe. Linde is een echte Europese boom. Voelt zich thuis in een gematigd klimaat. Vroeger werden leilindes vaak gebruikt als bliksemafleider om schaduwbrenger rondom boerderijen.

statige leibomen

Leifruitbomen

Met leifruitbomen kies je niet alleen voor een boom die er prachtig uit ziet, maar die je ook heerlijk fruit geeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van smaakvolle kersen, pruimen en appels.

Voordelen van leibomen

  • Ze zorgen voor meer privacy.
  • Ze vormen een natuurlijke zonwering.
  • Ze nemen weinig ruimte in (zeer geschikt voor kleine tuinen).
  • En ze geven je huis en tuin een prachtige uitstraling;

Door een rij bomen naast elkaar te planten en de kroon in een platte leivorm te snoeien en knippen, ontstaat een soort ‘haag op poten’.