Allervroegste stinzenbollen. De allervroegste lentebloemen zijn bolgewassen. Het zijn de stinzenbollen en bosflora die als eerste kleur brengen na de kou. Als de rest van de tuin nog in rust is, beginnen voorjaarsbollen als sneeuwklokjes, sneeuwroem en krokussen al te groeien.
De bloembollen slaan in de herfst en winter voedingsstoffen op in de vele laagjes van de bol, de zogenoemde rokken. Dit zorgt ervoor dat ze genoeg reserves hebben om al heel vroeg te gaan groeien en bloeien. Echte lentebloemen dus.
Allervroegste Stinzenbollen
Een groot deel van de lentebloemen valt onder de stinzenbollen. Dit zijn bloembollen die vroeger in de tuinen en buitenplaatsen van statige herenhuizen werden geplant. Dit deden ze om nog meer aanzien te krijgen. Deze voorjaarsbloeiende bloembollen verwilderen, en vormen daardoor mooie bloemtapijten. Ze zijn overigens niet inheems, maar door avonturiers en botanisten ontdekt en meegenomen naar West-Europa.
Bosflora
Na de stinzenbollen groeien bosflora ook vroeg in de lente. Deze lentebloemen, zoals bosanemonen, groeien onder grote groepen bomen. Ze moeten vroeg groeien en bloeien, omdat er al snel blad aan de bomen groeit. Zodra het blad aan de boom zit, is er namelijk te weinig licht in het bos. Deze bloembollen doen het prima op droge en voedselarme grond, en functioneren perfect als onderbegroeiing voor bomen en struiken.
Lentebloemen overzicht
Wil je ook graag van de vroegste lentebloeiers genieten? Plant ze dan in het najaar in je tuin, waardoor je al van het voorjaar kan genieten, voor dat het voorjaar is.
Deze bloembollen kun je daarvoor gebruiken:
-Boshyacint (Hyacinthoides)
-Bostulp (Tulipa sylvestris)
-Bosanemoon (Anemone nemerosa)
-Daslook (Allium ursinum)
-Hondstand (Erythronium)
-Kievietsbloem (Fritillaria meleagris)
-Knikkend vogelmelk (Ornithogalum nutans)
-Krokus (Crocus)
-Lelietje der dalen (Convallaria majalis)
-Lenteklokje (Leucojum vernum)
-Oosterse anemoon (Anemone blanda)
-Oosterse sterhyacinten (Scilla siberica)
-Sneeuwklokjes (Galanthus)
-Sneeuwroem (Chionodoxa)
-Vingerhelmbloem (Corydalis solida)
-Dichtersnarcis (Narcissus poeticus)
-Winterakoniet (Eranthis)
-Zomerklokje (Leucojum aestivum)
Kijk voor meer informatie over bloembollen op www.bloembol.org.
Foto-credits: iBulb
Lentepark Keukenhof
Keukenhof heeft afgelopen najaar 7 miljoen bloembollen geplant, waaronder de allervroegste stinzenbollen. 2020 was een bijzonder jaar voor Keukenhof. Bezoekers konden niet naar het park komen vanwege de maatregelen rond het coronavirus. Keukenhof was ‘virtueel’ open en bracht via prachtige video’s de bloemen naar de mensen toe. In 2021 had Keukenhof te maken hebben met een aangepaste werkwijze in verband met de coronamaatregelen. In 2023 is het park weer zonder opgelegde restricties open voor het publiek.
Honderd bloembollenkwekers laten in Keukenhof hun beste assortiment bloembollen zien en zeshonderd bloemenkwekers stellen hun mooiste bloemen beschikbaar voor de bloemenshows.
De bloemententoonstelling opent in 2023 op 23 maart haar poorten. Acht weken later, bij de sluiting op 14 mei, hebben naar verwachting meer dan 1 miljoen bezoekers uit met name Nederland, Duitsland en België de bloemententoonstelling bezocht.
Meer over voorjaarsbollen
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag.
Bloembollen planten: voorjaarbloeiers en zomerbloeiers
Bloembollen planten; zo gedaan, lang plezier