Herfstgasten in je tuin – Welke herfstgasten maken gebruik van onze tuinen? Hoeveel zijn dat er en wanneer zijn ze te vinden in de tuinen? Door middel van de herfstgastentelling van tuintelling.nl hoopt Vogelbescherming Nederland daar komend weekend antwoord op te krijgen. Geef daarom op 18 of 19 november door welke trekvogels uw tuin bezoeken op tuintelling.nl.

Herfstgasten in je tuin

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

webinar vogelherkenning

Vogels die in Nederland overwinteren

Elk najaar komen verschillende soorten vogels uit het noorden en oosten van Europa naar ons land om hier te overwinteren. Veel vogels die normaal in de bossen of op de weilanden leven trekken naar de tuinen om daar voedsel te vinden. Om inzicht te krijgen in de aantallen en de momenten organiseert tuintelling.nl voor de tweede keer de Herfstgastentelling.

Tel op 18 en 19 november herfstgasten in je tuin

Foto: Vogelbescherming Nederland.

Hoe werkt de Herfstgastentelling?

Tijdens de Herfstgastentelling worden de 15 meest typische herfstvogels geteld, zoals de koperwiek, kramsvogel, vink en verschillende soorten mezen. Tel deze herfstgasten een half uur lang in je tuin op zaterdag of zondag en geef deze resultaten door via www.tuintelling.nl  Alle informatie is te vinden op de website, net als de verschillende herkenningstips. Of bekijk de gratis webinar op YouTube waarin de verschillende herfstgasten worden voorgesteld. Volgende week maakt Vogelbescherming namens de deelnemende organisaties de resultaten bekend.

Tegels eruit, groen erin!

Alle tuinen in Nederland bij elkaar vormen een gigantisch natuurgebied van bijna 80.000 voetbalvelden, waar tuinvogels het enorm naar hun zin kunnen hebben. Toch is zo’n 40% van de tuinen bestraat, verhard of betegeld. Tuineigenaren verjagen daardoor – vaak onbewust – de vogels uit hun tuin. Door tuinen vogelvriendelijker in te richten dragen we samen een steentje bij aan de natuur in ons land. Bovendien nemen groene tuinen veel meer water op en dragen ze bij aan het voorkomen van wateroverlast na stortbuien. Dus tegels eruit, groen erin!

Fotocredits introfoto: Job Savelsberg, op Unsplash.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tel zaterdag vogels tijdens de Euro Birdwatch 2023.

Vogelbescherming is de Nederlandse partner van BirdLife International, de organisatie die wereldwijd opkomt voor vogels en hun leefgebieden. De vereniging is opgericht in 1899 voor de bescherming van alle wilde vogels en hun leefgebieden.