Thuisbioscoop. Als corona ons iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel de onmisbaarheid van de natuur. We zijn massaal gaan wandelen en fietsen. In onze bossen leek het afgelopen maanden drukker dan in onze winkelstraten en op het strand was het onmogelijk om 1.5 meter afstand te houden.
De natuur als toevluchtsoord. De natuur als onbaatzuchtige mensenvriend. We hebben weer oog gekregen voor onze groene leefomgeving.

Thuisbioscoop

thuisbioscoop

De kracht van de natuur

Zelfs de zogenoemde aanbieders van de thuisbioscoop profiteren ervan, zoals Pathé. Meer dan anders wordt het Pathé thuis tegoed aangewend om behaaglijk vanuit de comfortabele bank in je eigen thuisbioscoop te genieten van wat Nederland aan natuur te bieden heeft. Dat is een goed ontwikkeling.

Drie natuurfilms springen er boven uit. Alom geprezen documentaires over de schoonheid van de natuur in ons eigen land.

– De Nieuwe Wildernis
– Holland, natuur in de Delta
– De Wilde Stad

De Nieuwe Wildernis

In de lente en zomer is het een waar paradijs, terwijl in de winter de Nederlandse Oostvaardersplassen zich ontpoppen tot een grimmig natuurgebied waarin alleen de sterksten overleven.

Holland, natuur in de Delta

Een ode aan de rivieren en het kustgebied van Nederland en de rijke natuur die zij de delta brengen. De documentaire volgt de zeearend, de haas, het pimpernelblauwtje en de stekelbaars.

De Wilde Stad

De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het is natuur. De forenzende patatmeeuw en de vinexvos zijn net zo wild en bijzonder als de zeehond en de panda. Een verkenningstocht naar de diepe, vaak humoristische band tussen mens en dier.

De documentaires zijn een eerbetoon aan de vitaliteit en de kracht van de biodiversiteit. Ze zetten ons ook aan het denken. Het besef dat de mens rentmeester is van de aarde gaat eindelijk breed doordringen.

LEESTIP: Maar zelf naar buiten gaan en het groen opzoeken is natuurlijk ook verstandig: Mijlpalen voor Beter in het Groen

David Attenborough

David Attenborough

Dat dit hard nodig is, laat een andere film zien. De documentaire die David Attenborough maakte: een leven op onze planeet. Een leven op onze planeet leest niet alleen als een autobiografie over de beroemdste bioloog op aarde, het gaat ook over de levensloop van de natuur. Een alarmerende levensloop.

In de inleiding van zijn boek schetst Attenborough het tijdvak waarin we nu leven. Klimatologisch gezien een van de stabielste perioden van de geschiedenis van onze planeet. De laatste 10.000 jaar varieert de gemiddelde temperatuur op de wereld met hooguit 1ºC. Wetenschappers denken dat we dit evenwicht te danken hebben aan onze rijke biodiversiteit. Bossen die koolsof vastleggen en zuurstof produceren; mangrovebossen en koraalriffen die kraamkamers voor leven zijn; zonlicht wat onze gewassen laat groeien en ijskappen die de wereld afkoelen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Hoop

Wij mensen zijn dit paradijselijk evenwicht aan het verstoren met het gevaar van volledige verdwijning van onze beschaving. Toch eindigt Attenborough hoopvol. De mens bezit het verstand en de middelen om zijn ondergang af te wenden door met de natuur en niet tegen de natuur te werken.

Eerlijk gezegd hebben we ook geen andere optie. Door voor de natuur te zorgen, zorgen we voor ons zelf.

Attenborough: “Hoe ernstig onze fouten ook zijn, de natuur lijkt ze ongedaan te kunnen maken, mits ze de kans krijgt.”

Een leven op onze planeet brengt ons geen vrolijke boodschap, zoals corona dat ook niet doet. Alarmbellen zijn het. We horen ze luid en duidelijk. Nu nog er naar handelen. Dat kan beginnen met documentaires kijken en boeken lezen.

Fotocredits
-introfoto: photo by Gabriel Manlake on Unsplash
-foto vlinder: photo by Cédric VT on Unsplash