Mijlpalen – Buiten zijn in de natuur vermindert stress, nodigt uit tot bewegen en ontmoeten, biedt zingeving en stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van jong tot oud.

Mijlpalen

Buiten in de natuur

Het initiatief BihG stimuleert buiten zijn, door het aanbod gezond groen beter vindbaar te maken voor burgers en professionals die zich bezig houden met zorg, sport en recreatie.

Mijlpalen

Hoewel het initiatief pas een half jaar bestaat, viert het deze maand twee mijlpalen. De site heeft nu meer dan 10.000 bezoekers ontvangen en de publieke databank bevat inmiddels 650 locaties met een landelijk aanbond van gezond groen.

Gezond groen locaties

Dat aanbod is divers en houdt rekening met verschillende gebruikersgroepen. Variërend van wekelijkse wandelgroepen en liefhebbers van buiten-sportlessen tot kindertherapie en re-integratie in een groene omgeving. Wat de activiteiten gemeen hebben, is de natuurlijke omgeving waarin ze plaatsvinden. Dit kan zijn een groots natuurgebied, maar evenzeer in het bloemen, planten en bomen dicht bij huis, zoals een stadspark, zorg(moes)tuin of beweegtuin.

Benieuwd welk aanbod er bij jou in de buurt is? Zoek een aanbod op postcode of plaats.

BihG is een samenwerking van meer dan twintig partners uit de sectoren Natuur, Zorg, Sport, Recreatie en Overheid.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Help ouderen naar buiten!

natuurwetten

Gezondheid en welbevinden

Het gunstige effect van buiten zijn

Volgens het RIVM draagt groen bij aan een betere mentale gezondheid. “Omdat een groene omgeving uitnodigt om te bewegen en ontspannen, speelt groen een rol bij de vermindering van overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten. Ook zien de onderzoekers een gunstig effect tussen groen en hoe lang mensen leven, hoe zwaar baby’s bij hun geboorte zijn en de werking van het immuunsysteem. Groen lijkt te zorgen voor een verbeterde nachtrust. Concentratie, geheugen en leerprestaties verbeteren bij contact met groen, met name bij kinderen.”

Lees verder op RIVM.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Thuisbioscoop draagt bij aan natuurbesef