Tuinstijlen – Bij het inrichten van je tuin komen veel keuzes kijken. Wat voor planten wil je? Wat voor stijl tuinmeubelen spreekt je aan? Hoeveel en waar ga je betegelen of grind leggen? Ga je voor strakke of ronde lijnen, bijvoorbeeld als grens tussen tegels en gazon? Door een tuinstijl te kiezen kun je een duidelijke richting geven aan de inrichting van je tuin en zorgen dat alles bij elkaar past.

Basisprincipes

Hierin kun je ook stijlen combineren, hoewel sommige combinaties onmogelijk zijn, omdat ze exact tegenovergesteld zijn. Verder kan het mooi zijn als je voor cohesie zorgt tussen binnen en buiten. Met andere woorden, als je in je interieur een bohemian stijl toepast, vind je het waarschijnlijk niet mooi als je tuin een en al tegel is zonder enig groen of fleurig detail.

Tuinstijlen

In dit artikel lichten we de stijlen uit die het beste passen bij de huidige trends of tijdloos zijn.

tuinstijlen bohemian

Bohemian tuin

De bohemian tuin heeft een exotische, vrolijke uitstraling. Sleutelwoord is hier toch wel rotan. Verder wordt riet toegepast in tuinafscheiding en accessoires. Gehaakte kleedjes, kussen en parasols passen hier perfect bij, maar ook vrolijke printjes kunnen hier worden gebruikt. Tegenwoordig zijn poederige pastelkleuren in, maar eigenlijk kun je in deze stijl lekker los gaan met kleuren. Tropische planten en kleurige bloemen passen bij het exotische en kleurrijke karakter van de tuinstijl. Hiermee kun je een wilde tuin creëren, waarin geen duidelijke afscheidingen zijn. Omdat de stijl ook een paradoxale eclectische, maar toch laid-back sfeer heeft, kun je je balkon of dakterras hiermee ook volledig omtoveren tot een gezellig relaxplekje.

tuinstijlen

tuinIndustriële tuin

De industriële woonstijl is niet alleen populair voor in huis, maar kan ook worden doorgevoerd in de tuin door het gebruik van metaal, ruwe stenen, betonlook materialen en hout. Heb je of wil je een schutting? Dan kun je deze bijvoorbeeld zwart schilderen voor een stoere uitstraling. Tuinmeubelen kun je zelf knutselen van pallets. Een tafel met een zwart-metalen onderstel voor een tafel is echter wat lastiger te lassen voor de gemiddelde persoon, maar wie weet hoe ver je komt met stijgerpijpen. De industriële stijl biedt eindeloze mogelijkheden voor jouw creativiteit. Zo kun je oude spullen recyclen tot stoere meubels en accessoires. En wat dacht je van een olievat als plantenbak? Je kunt hier allerlei planten en bomen in verwerken. Rechte lijnen tussen vlakken, zoals gazon en bestrating passen het beste bij de stijl. Verder kan een gas-BBQ, zoals die op de foto hieronder hier niet ontbreken.

industrieel

modern tuinstijlen

Moderne tuin

Onder “modern” wordt ook wel strak verstaan. Hierin zie je strakke lijnen, gladde tegels en gazonnen en niet te wilde begroeiing terug. Meubels en accessoires zoals plantenbakken zijn vaak strak. Het materiaal van de meubels is vaak strak metaal, maar hout kan ook strakke lijnen bieden, zoals hieronder op de foto. Hout kan net een beetje extra sfeer en leven in de moderne brouwerij brengen. Modern uitziende plantenbakken hebben vaak een betonlook of zijn van plastic gemaakt.

moderne tuin

tuinstijlenLandelijke tuin

Rust en eenvoud zijn belangrijke aspecten in de landelijke tuin. Deze tuin past perfect in een landelijk landschap, maar ook als je meer tussen de bebouwing woont, kun de stijl juist voor rust zorgen. In deze tuin liggen vaak grind en/of bestrating, zoals gebakken klinkers, oud-Hollandse tegels, muurtjes of randjes van keien en vijvers. Kenmerkende planten zijn klimplanten, zoals de klimop. De materialen hebben een natuurlijke of rustieke uitstraling, zoals bij geweven riet of white-washed hout. Onder andere de landelijke loungeset hieronder vind je op deze pagina. Als je de ruimte hebt, kun je ook meerdere zitjes creëren.

landelijke tuin

Klassieke tuin

Als je van romantiek, overzicht en symmetrie houdt, is dit jouw stijl! De klassieke tuin wordt gekenmerkt door symmetrie, een duidelijk middelpunt en duidelijk afgebakende vlakken. Daarnaast worden rustige bestrating, natuurtinten en verscheidene snoeivormen in deze tuin verwerkt. Hierbij passen allerlei soorten planten en bomen, maar vaak niet te exotische, net als bij de landelijke stijl. Over het algemeen zijn lijnen niet te complex of willekeurig, maar duidelijk strak of rond, maar meubels hebben dan weer romantische accenten. Wat betreft de duidelijk afgebakende vlakken, natuurtinten, snoeivormen, romantiek en nostalgische planten lijkt de stijl op de landelijke stijl. De landelijke stijl heeft echter een natuurlijker tintje, zoals te zien in de gebruikte materialen.

tijnstijlen klassiek