Nazomertijd – Er is voor alles een tijd. Ook voor nog even genieten van de zomer en toch al een beetje bezig zijn met het najaar dat er aankomt. Onze tuinen zien er momenteel gewoon fantastisch uit. Alles heerlijk volgroeid, bloemrijk en zacht gekleurd. Bijna jammer dat hier en daar al een eerste blaadje valt.
Tegelijkertijd wordt er nog gesproeid om de groei er in te houden. Boeiende tijd, die nazomertijd; nog heerlijk genieten alsof de vakantie nog lang niet voorbij is!

Nazomertijd in de Tuinen van Appeltern

nazomertijd

Het vergeten plantseizoen

Het plantenrijk van Appeltern wordt steeds groter. Op tal van plekken zijn afgelopen voorjaar nieuwe borders aangelegd! Zo af en toe is er een plantvak zodanig verwilderd en verschraald dat we de beplanting compleet verwijderen en het vak een seizoen braak laten liggen om het onkruid kwijt te raken en de bodemstructuur te kunnen verbeteren. Voor onze tuindienst is het fantastisch om daarna, in de nazomertijd, weer met nieuwe planten en soorten aan de slag te gaan. Met wat water erbij slaan ze in no-time aan en is de border in het voorjaar al weer helemaal op sterkte.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Let op het vochtgehalte

Je zou het misschien niet denken maar ook in deze nazomertijd kunnen planten en natuurlijk ook je gazon nog uitdrogen. Je hoeft het niet te overdrijven maar op tijd beregenen geldt zeker ook nog in de septembermaand. Bekijk ook de handige video’s over ‘Hoe om te gaan met bladval?’ en ‘Waarom je juist nu moet planten’.

Nieuwe tuinen

Er wordt in Nederland eigenlijk geen tuin meer aangelegd zonder overkapping of buitenverblijf. Op zichzelf begrijpen we dat wel maar we zien helaas dat bij al dat bouwen de tuin wordt vergeten of compleet ondersneeuwt. In samenwerking met Lugarde en Woodvision hebben we de afgelopen tijd een paar sprekende tuinen mogen aanleggen waarbij de balans tussen ‘bouwwerk en bloemperk’ passend is vormgegeven.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Rivierkreeftjes

De rivierkreeft wordt een serieus probleem voor onze vijvers. Ze eten niet alleen alle planten op, ze planten zich ook nog eens razendsnel voort. Ze leggen zomaar 500 eitjes. We buigen ons in Appeltern over de juiste aanpak en experimenteren met vangkorven en natuurlijke vijanden. Onze tuindeskundige Jelle heeft inmiddels begrepen dat je er ook heerlijke gerechtjes van kunt maken. We houden iedereen graag op de hoogte omdat het een landelijk probleem wordt.

nazomertijd

Eerste Shop in Park

Een al langer sluimerend idee is dat we een aantal van onze tuingebouwtjes willen inrichten met tuinspullen: openhaarden, kunst, tuinmeubels etc. Veel productgroepen komen hiervoor in aanmerking. De eerste is nu ingericht met potterie. De bezoekers vinden de setting aangenaam en praktisch. Voor ons een reden om meer Shop in Park’s te gaan bestemmen.

Nog meer weten over Appeltern?

Lees ook de berichten op GroenVandaag in de rubriek Appeltern.