Groene energie – Elektrisch rijden neemt een vlucht doordat er steeds meer betaalbare modellen op de markt komen. Misschien heb je zelf ook een elektrische auto of bedrijfswagen. Je ziet dan ook steeds meer plekken met laadpalen en andere duurzame laadoplossingen. Elektrisch rijden is een duurzame keuze, maar voor het opladen ervan wordt niet altijd groene energie gebruikt. Waar moet je zoal op letten? In dit artikel vind je een aantal tips voor het duurzaam opladen van jouw elektrische voertuig.

Groene energie

Openbare laadpalen

Als bestuurder van een elektrische auto maak je waarschijnlijk regelmatig gebruik van openbare laadpalen. Een nadeel van openbare laadpalen is dat ze vaak grijze stroom leveren of een mix tussen groene en grijze stroom. De eigenaar van de laadpaal bepaalt welk soort stroom er geleverd wordt, waarbij grijze stroom meestal wordt opgewekt met steenkool of gas. Je kunt als bestuurder meestal niet zien welk soort stroom er wordt gebruikt. Dat is jammer, want elektrisch rijdt doe je vaak ook voor het milieu.

Groene stroom zorgt voor minder uitstoot

Groene stroom wordt opgewekt met zonne-energie, water en wind. Het aanbod van deze energiebronnen is wisselend, maar er zijn wel groene laadpalen die deze schommelingen weten te benutten. Als je een eigen parkeerplaats hebt in de vorm van een oprit of garage aan huis, kun je zelf een laadpaal plaatsen of investeren in een carport met zonnepanelen.

Het TNO heeft onderzocht dat een elektrische auto die volledig op groene stroom rijdt gemiddeld 70% minder uitstoot dan een auto op benzine. Rijdt de auto op grijze stroom, dan is de uitstoot 30% minder. Elektrisch rijden is dus in beide gevallen een duurzame keuze, maar laadoplossingen met groene stroom hebben de voorkeur.

groene energie

Duurzame stroom met zonnepanelen

Wil je er zeker van zijn dat jouw elektrische auto of bedrijfswagen met groene stroom wordt opgeladen? Maak dan gebruik van zonnepanelen. Tegenwoordig vind je ze niet alleen op de daken van huizen of kantoorpanden, maar ook op bijvoorbeeld fietsenstallingen of carports.

Een solar carport is een manier om te investeren in de verduurzaming van het bedrijventerrein. De zonnepanelen wekken groene energie op waarmee elektrische auto’s opgeladen worden. Vanwege de huidige fiscale voordelen, verlaging van de btw en de hoge energieprijzen, is een investering in zonnepanelen extra voordelig. Ook als particulier is het aantrekkelijk om te investeren in een solar carport aan huis, als de ruimte dat toelaat. Zo ben je verzekerd van groene energie. Dat je auto ook beschermd staat is mooi meegenomen.