Onderhoud van je tuinmeubilair – Voor je het weet staat het voorjaar weer voor de deur en bloeien de eerste krokussen in de tuin. Een mooi moment dus om je tuin zomerklaar te maken, het herinrichten van je terras of het beitsen van je bijzettafel buiten. In deze blog geven we je een aantal tips voor het beste onderhoud van je tuinmeubilair, zodat jouw meubilair er zo lang mogelijk tip top uit blijft zien!

Onderhoud van je tuinmeubilair

Weer en wind

In ons kikkerlandje krijgen tuinmeubelen zoals je eettafel en stoelen en je tuin ligbed gedurende het jaar heel wat te verduren. De effecten van zon, regen, wind en vorst zijn vaak snel zichtbaar. Het is daarom belangrijk om niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door regelmatig aandacht te besteden aan het onderhoud van je tuinmeubilair.

onderhoud van je tuinmeubilair

Kunststof tuinmeubelen

Heb je kunststof tuinmeubelen? Maak deze dan regelmatig schoon met lauwwarm water en een normaal schoonmaakmiddel. Doe dit altijd met een zachte borstel. Een schuursponsje of een harde borstel kan namelijk eenvoudig krasjes maken in het kunststof. Vuil kan zich in deze krassen gaan nestelen, waardoor het lastig schoon te maken wordt. Mocht je een schuur of afdakje hebben, dan is het ook aan te raden om deze in de maanden dat je het meubilair minder gebruikt hier in of onder te zetten. Zo minimaliseer je de tekenen van het weer in je meubilair.

Aluminium tuinmeubelen

Aluminium tuinmeubilair heeft weinig onderhoud nodig en is daardoor erg gebruiksvriendelijk. Vaak is een keer in de zoveel tijd het gebruik van een sopje van warm water en zeep al voldoende om je aluminium tuinmeubelen mee af te nemen. Maar ook hier is het belangrijk om geen schuursponsjes en harde borstels te gebruiken in verband met krassen in je aluminium frames.

Houten tuinmeubelen

Tuinmeubelen kun je het beste behandelen met lak, beits of olie. Dit  zorgt ervoor dat het hout een langere levensduur zal hebben. Heb je in de loop van de tijd toch aanslag op je houten tuinmeubelen? Gebruik dan een schuurmachine om deze te verwijderen. Maak het hout zeker één keer per jaar schoon met een sopje met soda en een harde borstel.

kunststof tuinmeubels

Ga voor optimale bescherming

Omdat tuinmeubilair vaak in een vochtige plek wordt gestald wanneer deze niet gebruikt wordt, is het verstandig om voor een goede beschermende, ventilerende hoes te kiezen. Kies voor de optimale bescherming, zoals een hoes die niet helemaal luchtdicht afsluit, zodat er geen schimmelvorming in de hoes kan ontstaan. Het zou natuurlijk zonde zijn als je in het voorjaar alsnog nieuw meubilair moet aanschaffen doordat alles beschimmeld is!

Nu je tuin zomerklaar maken is zo gek nog niet.