Tuinkleuren en hortensia – Toveren met Hortensia’s! Marieke de Jong brengt donderdag samen met haar oppaskinderen nog snel wat extra kleur aan met tover-hortensia’s in haar siertuin. De zogenoemde Magical-hortensia’s veranderen tijdens de bloeiperiode meerdere keren van kleur.

Tuinkleuren en hortensia

Hortensia’s tijdens Open Tuinen Weekend

Als afsluiting van de Nationale Tuinweek start vandaag het Open Tuinen Weekend. Meer dan 1.000 leden van tuinvereniging Groei & Bloei stellen hun tuin gratis open voor publiek. In de meeste regio’s is er zelfs een speciaal routeboekje van open tuinen beschikbaar. Mede door de fraaie weersvoorspellingen worden er tot en met zondag meer dan 100.000 tuinliefhebbers verwacht. Het populaire Open Tuinen Weekend wordt voor het tiende jaar op rij gehouden.

Benieuwd welke tuinen bij jou in de buurt open zijn? Ga naar de Opentuinensite van Groei & Bloei.

6 hortensia-tips

Kleurenspel

Voordat hortensia’s gaan bloeien, zitten de planten vol met frisgroene knoppen. Als de bloemblaadjes zich ontvouwen zie je hun kleur. Dat kan variëren van wit, blauw, paars, roze, rood tot groen. Er zijn ook soorten die onder invloed van zonlicht een wisselend kleurenspel vertonen binnen één seizoen. Het kan voorkomen dat je blauwe hortensia na een aantal bloeiseizoenen een roze kleur krijgt. Of juist andersom. Geen reden tot paniek, want het heeft te maken met de samenstelling van de tuingrond. Blauwe hortensia wordt roze door kalkrijke grond. Wil je dat ie toch blauw blijft? Strooi dan zogenoemde blauwmakerkorrels (aluin) rond de voet van de plant.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 6 hortensia-tips om optimaal te genieten van hortensia

Bloeitijd

De eerste hortensia’s in de tuin bloeien vanaf eind mei. Soorten als Annabelle en pluimhortensia bloeien iets later, respectievelijk vanaf eind juni en eind juli.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Het effect van kleuren in de tuin