Anti-Hooikoorts boeket – Hooikoorts is niet langer een typische voorjaarskwaal, de symptomen strekken zich steeds vaker uit over de zomer en de herfst. De oorzaak is klimaatverandering. Als de temperatuur stijgt en de winters dus zachter zijn, geven planten meer en langer pollen af. Ook als er meer CO2 in de lucht zit, neemt het aantal pollen toe.

Anti-Hooikoorts boeket

hooikoorts

Pollen

Veel hooikoortspatiënten hebben in februari of al eerder last. Wie pech heeft, houdt symptomen tot in de herfst en ervaart pas verlichting als ook de ambrosia is uitgebloeid.

Rozen, irissen, astrantia, duizenblad en leeuwenbek hebben een lage ‘pollenfactor’.

hooikoorts

Pollenarme snijbloemen

Om hooikoortspatiënten toch van bloemen te kunnen laten genieten, is een lijst met snijbloemen samengesteld die bekend staan om hun lage pollenfactor. Zo leveren rozen en irissen verrassend weinig vervelende reacties op, net als astrantia, duizendblad en leeuwenbek. Met deze snijbloemen kunnen wervelende, zomerse boeketten worden gecreëerd waar ook hooikoortspatiënten van kunnen genieten.

Meer bijzondere verhalen over bloemen en planten vind je op www.kleurrijke verhalen.nl.

Foto-credits: Mooiwatbloemendoen.nl

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Kunstbloemen voor het gemak en interieur

TIP:

Voor wie behoefte heeft aan actuele informatie over pollendruk, meerdaagse pollenverwachtingen en pollentellingen is er hooikoortsradar.

zomerbloeiers

Iris

Behalve een lage pollenfactor is Iris ook bekend als regenboog en boodschapper. Het woord Iris betekent ‘regenboog’ in het Grieks. Toepasselijk, want irissen zijn er in alle kleuren van de regenboog. Naast de letterlijke betekenis van het woord is Iris ook een figuur uit de Griekse mythologie. De godin Iris bracht boodschappen over tussen goden en mensen. Ze daalde via de regenboog af van de hemel naar de aarde. De symbolische betekenis luidt dan ook ‘ik heb een boodschap voor jou’.