Wonderlijke kurkeik – Op weg naar een duurzame wereld met als doel natuur en leven te behouden, kloppen we aan bij de natuur. Die moet ons gaan redden om de natuur te redden. Onder de vele toepassingen die de natuur ons daarvoor biedt, is kurk er een. Kurk van de wonderlijke kurkeik met zijn hoogst curieuze bast.

Wonderlijke kurkeik

wonderlijke kurkeik

Cult en kurk

In de jaren 90 was kurk een cult materiaal. Wie kent niet de VPRO satire Creatief met Kurk. In onze tijd herwint kurk weer prestige onder invloed van onze duurzaamheidsambities, want kurk is 100% volledig biologisch afbreekbaar, 100% recyclebaar en bovendien multi-toepasbaar; van woningaccessoires tot isolatiemateriaal tot kurken vloer.

Quercus suber

Op vakantie in het Middellandse zeegebied zal je ongetwijfeld een keer verwonderd hebben staan kijken naar de bast van een kurkeik, zo grillig van structuur en zo zacht bij aanraking. Beetje onwerkelijk.
Een kurkeik -Quercus suber- kan wel een leeftijd van 200 jaar bereiken, maar alleen als die regelmatig wordt geoogst. of geschild zoals dat in vakjargon heet. Ongeschild wordt een kurkeik ongeveer even oud als een mens.

Een jas van schors

Om de 9 jaar heeft een volwassen kurkeik genoeg schors aangemaakt om een jas van kurk van de boom te halen en te koken voor verwerking. Voor het winnen van kurk hoeft de kurkeik dus niet gekapt te worden. Bekende producten zijn wijnkurken, schoenzolen, prikborden en woonaccessoires. Tegenwoordig zie je kurk ook als isolatiemateriaal en als wanden en vloeren.

kurk op de vloer

Huisstofmijt

De duurzaam geproduceerde kurkvloer heeft aantrekkelijk eigenschappen. Het is zacht en dempend, isoleert warmte en geluid erg goed, is gemakkelijk te installeren, enorm elastisch en heeft een lange levensduur, tot wel 30 jaar. Er zijn zelfs waterdichte kurkvloeren.
Daarbij is een kurkvloer hygiënisch. Door de sterke toplaag is een kurkvloer vuil en stof afstotend. Voor wie last heeft van huisstofmijt-allergie is dit ideaal. Af en toe stofzuigen en dweilen volstaat.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Trend: het anti-hooikoorts boeket

Middellandse zee

Kurkeiken groeien aan de Middellandse zeekusten van Portugal, Algerije, Spanje, Marokko, Frankrijk, Italië en Tunesië. De eik wil veel zon en weinig regen. Als de boom op leeftijd komt, vormt die eikels.
Het is mogelijk om in ons land een kurkeik in de tuin te zetten. Maar houd er wel rekening mee dat je echt over een boom spreekt die met gemak meters hoog kan worden. De boom laat zich wel eenvoudig snoeien. Geef de eik een beschut plekje in de zon en verwonder je elke keer weer over de zachte schors.

Fotocredits
-introfoto, Mathis Jrdl, op Unsplash
-foto wijnkurken, Javier Balseiro, op Unsplash