Trends 2016 – De traditie wil dat de branche van bloemen en planten aan het einde van ieder jaar de nieuwe trends van het komende tuinseizoen presenteert. Trends die afgeleid zijn van de belangrijkste onderliggende maatschappelijke stromingen en opvattingen. Elke trend weerspiegelt een aparte consumentenbeleving en komt tot uiting via specifieke materialen en een typisch kleurenpallet. Voor 2016 hebben de groene trendwatchers de volgende trends vastgesteld.

Trends 2016

Connect The Story
The World Beyond
Reconsider Space
More is More

Hier een beschrijving van de eerste twee trends.

Connect The Story

Centraal staat de zoektocht naar dat wat alles met elkaar verbindt. Onze oorsprong. Onze verbinding met de natuur en omgeving. Materialen die bij deze trend horen zijn puur en authentiek, zoals gevlochten materiaal, keramiek, katoen, leer en transparant glas. In de dessins zien we veel patronen met een handgemaakte uitstraling en natuurlijke afbeeldingen. Witte en groene tinten spelen de hoofdrol, aangevuld met terracotta, marsala en vrolijke kleuren die in harmonie met elkaar worden gebruikt.

trend_Connect_The_Story   trends 2016

Binnenshuis kenmerkt deze trend zich door de keuze voor bladplanten. Vooral planten en bloemen met een bijzondere functie of vorm, of planten die afkomstig zijn uit een interessante familie komen aan bod.
In de tuin zien we een grote variatie aan soorten planten en producten. De bloemen en planten staan in dienst van het verhaal dat de tuin uitstraalt. Vaak worden verschillende cultivars van eenzelfde soort gebruikt. Fijn groen en krachtige bloemvormen wisselen elkaar af.

The World Beyond

Deze trend vertrekt vanuit het idee van een andere wereld. Dit verhaal komt tot leven via decoratieve vormen die bevreemdend zijn of een sprookjesachtige realiteit oproepen. De dessins bestaan uit vlekken, spatvormen, kleurverlooppatronen en getekende en lichtelijke vervreemde blad-, tak en bloemmotieven. De kleurkaart bestaat uit een pastelgedeelte waarin paars een belangrijke rol speelt en een donker gedeelte waarin donkerrood en donker- of gifgroen de hoofdrol spelen, aangevuld met goud en roze.

trend_The_World_Beyond   The_World_Beyond_iBulb

Binnenshuis zien we veel rode en donkergroene bladplanten met vaak opvallende bladstructuren, fijne bloemen en bloesemtakken in pastelkleuren. Dramatische rozen en kleurrijke orchideeën worden gecombineerd met grillige takken.
Ook in de tuin zien we aandacht voor dramatische kleurverlopen in bladkleuren van donkerrood en blauwgroen. De planten bestaan vooral uit rode en donkergroene bladplanten die elkaar afwisselen. Fijne bloemen en bloesemtakken in contrastrijke pasteltinten voeren de boventoon. Varens, kleine tuinorchideeën en kleine, fijne bolproducten versterken het gevoel van een spannende sprookjestuin.

bron: Tuinbranche Nederland, Bloemenbureau Holland, iBulb, Vlam

Meer trends

Kijk ook even naar deze artikelen op GroenVandaag:

Klik op de trends trends.