Trends – De traditie wil dat de branche van bloemen en planten aan het einde van ieder jaar de nieuwe trends van het komende tuinseizoen presenteert. Trends die afgeleid zijn van de belangrijkste onderliggende maatschappelijke stromingen en opvattingen. Elke trend weerspiegelt een aparte consumentenbeleving en komt tot uiting via specifieke materialen en een typisch kleurenpallet. Voor 2016 hebben de groene trendwatchers de volgende trends vastgesteld.

Trends

Connect The Story
The World Beyond
Reconsider Space
More is More

Hier een beschrijving van de laatste twee trends. De eerste twee tuintrends zijn zaterdag 12 december gepubliceerd op GroenVandaag.

Reconsider space

Met de verandering van bestaande structuren in de wereld om ons heen, kijken we ook in onze leefomgeving anders naar bestaande verhoudingen van ruimte. De opmerkelijkste uiting hiervan is de herdefinitie tussen binnen en buiten. Deze twee gescheiden werelden worden een doorlopende ruimte met dezelfde functie. Dit is duidelijk te herkennen in de binnenbeplanting die doorloopt naar buiten en omgekeerd. De vormen zijn strak en geometrisch en worden gekenmerkt door verrassende volumes en verhoudingen. Op het gebied van materialen zien we metaal, kunststof, glad geschuurd en afgelakt hout, glad keramiek, glas, glad leer en katoen, beton en gladde tegels van natuursteen. Deze materialen worden gecombineerd met natuurlijke materialen. De gebruikte designs zijn strak en grafisch van karakter. Wit en zwart worden gecombineerd met primaire kleuren zoals geel, kobaltblauw, groen en rood. Grijs en natuurlijk bruin verzachten het geheel.

trends   trends_Reconsider_Space

Binnenshuis hebben de bloemen en planten een duidelijke strakke uitstraling. Bloemen worden vooral in de drie primaire kleuren en wit gekozen. De planten hebben een duidelijke, krachtige en opvallende bladvorm.
In de tuin zien we een duidelijke vervaging van de ruimtes. Zo kunnen terras, de border en de vijver gedeeltelijk over elkaar schuiven. De bloemen en planten krijgen een gidsfunctie. Planten met krachtige, opvallende vormen en kleuren passen helemaal binnen deze trend.

More is more

We raken gewend aan de eindeloze stroom van prikkels die dagelijks op ons afkomt. In het interieur betekent dit dat vooral op het gebied van vorm, kleur en dessin we veel expressiviteit tegenkomen. De vormen binnen deze trend zijn speels, opvallend en vaak geometrisch. Het gekozen materiaal is ondergeschikt aan de kleur, het dessin en de vorm. De dessins spelen in deze trend de hoofdrol en zijn zeer divers. Vaak zijn ze geïnspireerd door de jaren ’80 en doen ze sterk denken aan dessins uit de Memphisstijl. Jungledessins worden nog belangrijker voor outdoor. De gebruikte kleuren zijn bont en divers. Belangrijk is dat de kleuren verschillend van toonhoogte zijn: van pastel tot fel. Wit en zwart zitten mee in de kleurkaart, maar spelen geen hoofdrol.

Reconsider Space_trend    trends_More_Is_More

Bloemen worden bont met elkaar gecombineerd en vaak losjes in de vaas geplaatst. De planten in deze trend zijn opvallend van vorm en/of bloem.
Buitenshuis uit deze trend zich in bonte en kleurrijke borders, waarbij bomen en struiken voor de nodige rustpunten zorgen. Typisch voor deze trend is ook dat exotische kuipplanten gecombineerd worden met gewone, inheemse planten.

bron: Tuinbranche Nederland, Bloemenbureau Holland, iBulb, Vlam
intro-foto: rgb stock, anyone71, Grażyna Suchecka