ZEIST – De tuintrends van 2016 zijn bekend. Hoewel de tuinbranche pas later overgaat tot de publieke presentatie, neemt GroenVandaag hierop een voorschot.

Tuintrends

Wakker
Tuintrends staan nooit op zichzelf, maar zijn altijd afgeleid van meer omvattende, brede maatschappelijke trends. De belangrijkste trend die professionele watchers voor ons hebben waargenomen met betrekking tot het jaar wat komt, is omgedoopt tot ’Wakker’.

Na een jarenlange periode van negatieve, vooral, economische berichtgeving, vinden we het tijd voor positivisme, nieuw verlangen en bewustzijn.

trend_The_World_BeyondCyclus
Die cyclus van neergang en opbloei is zo oud als de mensheid. Onze wereld is voortdurend in beweging. Oude zaken verdwijnen om later weer terug te keren. Nieuwe zaken duiken op om later weer te verdwijnen. Soms doet de overgang van de ene naar de andere periode pijn, dat noemen we crisis. Soms is er sprake van euforie en rekenen we op voorspoed.

Turbulentie
De periode waarin we momenteel zitten is er een van hevige turbulentie. Onze wereld schudt en kraakt en ontbeert richting. We zijn rijk en hebben torenhoge schulden. We zijn beschaafd maar zien ongekend menselijk leed. We zijn druk hoewel we rust nastreven. We zijn digitaal maar verlangen naar mensen. We zijn nieuwsgierig maar houden vast aan vertrouwd.  We zijn uit ons evenwicht.

Welke emoties ons ook voortdrijven in 2016, in onze zoektocht naar balans en harmonie speelt de natuur een hoofdrol.

Groen

Maar groen is meer dan een trend. Groen is noodzaak. Eigen belang ook. De laatste jaren hebben we de geruststellendheid van groen herervaren en beseffen we dat veel van de rijkdom van levend groen eigenlijk nog ontdekt moet worden. Ons eten, onze leefomgeving, ons voortbestaan hebben we te danken aan groen. Dat waren we even uit het oog verloren. Maar gelukkig zijn we ons dat weer bewust geworden. We zijn weer wakker. Als we groen omarmen, wacht ons een mooie toekomst.

fotocredit intro-foto: web2printsolution