Trouwbloem Serruria – Serruria Florida & Serruria Sugar ’n Spice. Het is nog volop trouwseizoen. Twee bloemen die uitermate geschikte feestgangers zijn -de namen spreken voor zich- zijn de Blushing Bride en de Pink Blushing Bride. Het vak rekent de Blushing Bride onder de protea-soorten. Maar dat is ze eigenlijk niet. De botanische namen zijn Serruria Florida (Blushing Bride) en Serruria Sugar ’n Spice (Pink Blushing Bride). Beide vernoemd naar de Nederlandse botanist J. Serrurier van de Universiteit van Utrecht, vroeg 18de eeuw.

Trouwbloem Serruria

Door Florapodium
Aalsmeer

serruria protea

Serruria Florida & Serruria Sugar ’n Spice

Protea

Protea komt oorspronkelijk voor in Zuid Afrika. In de Franschhoek-vallei en ze worden ook ‘De Trots van Franschhoek’ genoemd. De exotische Protea werd eind jaren ’60 op kleine schaal werd geïntroduceerd door botanisten. Tegenwoordig zijn er  veel verschillende soorten, kleuren en maten verkrijgbaar op verschillende momenten in het jaar. Omdat de protea in de buitenlucht wordt gekweekt, heeft de bloem een lang vaasleven. Protea is beschikbaar van juni t/m september en worden vooral in Zuid-Afrika commercieel geteeld.

proteateelt

Teelt, drige zomers en natte winters

De weersomstandigheden in Western Cape in Kaapstad zijn zeer gunstig. Warme, droge zomers en matig tot koude winters met veel regen. Zowel de Florida als de Sugar ’n Spice zijn soorten die niet veredeld zijn, maar worden vermeerderd door stek. Het zijn sterke bloemen, uitermate geschikt in grote arrangementen bij bruiloften.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Eremurus White Beauty Favorite

Verzorging

Voor het beste resultaat:
– snij de bloem opnieuw aan na ontvangst en plaats de bloem in een vaas
– gebruik daarbij bloemenvoedsel met een hoog suikergehalte. Hierdoor zal de bloem nog langer goed blijven

serruriakwekers

De kwekerij

FynBloem (Pty) Ltd is in 2009 opgericht als een samenwerking tussen Beyers Beyers (Bloemenkraal Estate, South Africa) en Laurits Møller Larsen (Denmark). Bloemenkraal, al meer dan zes generaties familiebezit, is gevestigd op een locatie aan de voet van de Riviersonderend Bergen in Overberg, Westkaap, Zuid Afrika. De partners hadden ambitieuze plannen om een protea-kwekerij en productiebedrijf te starten. Het idee was om het eerste bedrijf te worden dat vanaf één locatie protea’s kweekte, verpakte en exporteerde en dat 52 weken per jaar.

serruria protea

Fijnbloem

In 2011 werd een belangrijk onderdeel van de FynBloem samenwerking werkelijkheid toen het ultra moderne pakhuis direct naast de plantage werd gebouwd. Het ontwerp en de functionele eigenschappen van dit pand waren het eindresultaat van intensief onderzoek en ontwikkeling, waarbij de protea bloemen het uitgangspunt waren.
Ingenieurs en ontwerpers moesten ‘out of the box’ denken en kwamen met een aantal zeer innovatieve oplossingen die aansloten op de lokale condities.
Het resultaat was boven verwachting. Fynbloem produceert inmiddels 23 verschillende protea soorten en daarnaast nog vele soorten leucadendrons. Er wordt het hele jaar door geëxporteerd naar overzeese markten, zowel in de vorm van boeketten als in losse stelen.

Meer info zie FynBloem Facebook. En het fotoalbum op GroenVandaag Facebook.